Cum pot obține Codul NIF?

În lumina spuselor lui Mark Twain, există doi piloni ce înlănțuiesc viața unui om pe întreg parcursul său: moartea și taxele. Dar pe când prin anumite miracole au existat cazuri în care moartea a fost evitată, sistemul de taxare este permanent și inevitabil!

Dacă datorezi taxe statului Român, chiar și în ipostaza în care nu ești un cetățean al tricolorului, există șanse să te afli în domeniul de aplicare al legii. Iată cele mai utile informații despre codul NIF și procedura sa de obținere.

Ce este, mai exact, codul NIF?

NIF-ul (Număr de Identificare Fiscală) este în esență un document și un număr prin care ești identificat de către ANAF. Pe baza codului îți poți plăti în mod legal taxele chiar dacă, de fapt, nu locuiești aici.

Cine este obligat să obțină codul NIF?

Codul NIF trebuie obținut de cetățenii străini care datorează taxe în România din activități precum: vânzare de locuință, contracte de leasing, dividente etc.

În general, rezidenții care dețin codul numeric personal (CNP), menționat și pe permisul de rezidență, nu sunt obligați să obțină și codul NIF.

Poți obține codul NIF în persoană de la sediul ANAF sau prin delegarea unui cetățean român ca reprezentant, cu împuternicire autentificată de notar.

De ce documente am nevoie pentru obținerea codului NIF?

Primul pas este completarea Formularului 030 de înregistrare fiscală/ declarație de mențiuni pentru persoane fizice străine. Îl poți găsi atât la sediul organului fiscal în format fizic, cât și online în limba română aici și în limba engleză aici.

Formularul 030 trebuie completat și trimis la momentul primei înregistrări fiscale, dar și la modificarea aspectelor esențiale din cuprinsul acestuia, cum ar fi sursa încasărilor sau venitul total.

Formularul trebuie completat cu toate informațiie menționate în cadrul acestuia și i se va atașa o serie de documente:

 • copie după pașaportul persoanei fizice străine și copie după buletinul reprezentantului român
 • împuternicire pentru reprezentant, în original
 • documente doveditoare privind motivele străinului pentru obținerea codului NIF

NIF-ul poate fi obținut la sediul ANAF din raza teritorială aferentă domiciliului reprezentantului în România. De exemplu, dacă împuternicitul locuiește în București, Sector 1, formularul va fi depus la ANAF-ul de sector.

Documentația poate fi depusă în original la sediul organului fiscal, dar și de la distanță, prin scrisoare poștală cu dovadă de primire. Recomandarea noastră este totuși să obțineți codul în persoană sau prin reprezentant, astfel încât reprezentanții ANAF să vă comunice eventualele modificări sau alte acte adiționale care trebuie depuse.

În cât timp îmi voi obține NIF-ul?

Vei obține codul în aproximativ 30 de zile. De asemenea, poți depune o cerere la sediul organului fiscal ANAF pentru emiterea de urgență a documentului.

Ce se întâmplă dacă nu obțin codul NIF?

Există consecințe serioase pentru neobținerea codului NIF.

În primul rând, în lipsa NIF-ului nu vei putea să îți plătești taxele și să îți depui declarațiile fiscale, astfel riscând amenzi ridicate din partea ANAF. De asemenea, este posibil ca băncile să îți refuze deschiderea unui cont, în special dacă nu ești cetățean al Uniunii Europene. Mai mult, nu vei putea evita dubla taxare și vei ajunge să plătești taxe mai ridicate atât în România, cât și în țara de origine.

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

 

17 Comments

 • Rodica
  Posted January 28, 2021 3:19 pm

  Buna ziua
  Dorim sa incadram in munca persoane din UE pentru o perioada determinata de pana la 2 luni,cu norma redusa de 40-60 ore/luna, pentru realizarea unui proiect. O parte din strainii angajati vor veni in Romania dar o parte vor realiza proiectul in tara de origine.
  Ca angajator, se poate sa solicitam la finante NIF-ul si sa inregistram veniturile de natura salariala in baza acestuia? Este necesar sa obtinem si certificatul de rezidenta pentru CNP?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted February 2, 2021 1:29 pm

   Buna ziua, ne puteti scrie la office@rrpb.ro si discutam acolo mai multe detalii. Sau puteti sa programati direct o consultatie cu noi, detalii mai jos.

   https://rrpb.ro/programati-o-consultatie/ – puteti folosi acest link pentru a va programa la o consultatie juridica. O ora de consultatie este 50 Euro, puteti intreba orice chestiuni doriti si daca doriti sa continuam pe proiect acest cost va fi dedus din onorarii viitoare. Deci consultatia va fi practica gratuita. Pe langa link, avem si optiune de plata prin IBAN sau Revolut.

   Daca decideti ca doriti sa va ajutam, ne anuntati. De asemenea, daca intre timp doriti mai multe informatii gratuite despre drept comercial si dreptul imigrarii va puteti abona la canalul nostru de YouTube R&R Partners (https://www.youtube.com/channel/UC3eGJi_6foWEIqxkqjzEurQ) sau puteti intra pe blogul nostru (https://rrpb.ro/blog-ro/) unde veti gasi multe informatii utile.

   O zi placuta!

 • Cristina
  Posted December 17, 2021 5:19 pm

  Bună ziua. Dacă depun o cerere la sediul organului fiscal ANAF pentru emiterea de urgență a documentului pentru obținerea codului NIF,care v-a fi prețul?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted January 10, 2022 3:25 pm

   Buna ziua, in ce ora aveti nevoie? In mod normal nu ar trebui sa va perceapa o taxa de urgentare.

 • Rey Maria Sanda
  Posted March 8, 2022 11:09 am

  Bună ziua Ref cod NIF C urmare a succesiunii pt fiica mea cetățean german ( sunt mama ei am procura valabila vetificata la Anaf)
  Întrebare: copie după pașaportul german și un act de identitate trebuie sa fie traduse și legalizate?
  Nu are cetățenie dubla.

  • R&R Partners Bucharest
   Posted March 14, 2022 12:13 pm

   Buna ziua, ce aveti nevoie de la noi mai concret? Lista cu acte o primiti de la ANAF pentru obtinere de NIF.

 • Viorica Deji
  Posted March 16, 2022 8:52 am

  După obținerea nif. Cât este valabil?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted March 29, 2022 12:24 pm

   Este valabil pe viata

 • Raul
  Posted June 6, 2022 6:20 am

  Ok

 • Mihaela Nedelcu
  Posted June 9, 2022 9:25 pm

  Bună ziua, dacă sunt cetățean străin cu pașaport străin si statul nu apartine Uniunii Europene, sunt din America Centrală, în cazul în care mama mea este cetățean român și îmi face Donație de apartament, am nevoie de numar NIF? Dacă da cât durează sa l scot urgent?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted June 16, 2022 2:27 pm

   Buna ziua, dvs. nu aveti cetatenie romana, nici prin redobandire? Nu puteti detine terenuri in Romania fara NIF sau CNP.

 • Ludmila
  Posted September 12, 2022 12:12 pm

  Bună ziua, sunt cetățean al Republicii Moldova, doresc să obțin numărul NIF, nu dețin cetățenia română. Este posibil?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted October 18, 2022 12:21 pm

   Buna ziua, da este posibil, aveti o persoana din Romania pe care sa o desemnati mandatar? Noi va putem ajuta cu actele si procedura in sine, dar nu ne trecem ca imputernicit al cetateanului strain pentru ca am ajunge sa raspundem fiscal pentru el.

 • dorian andrei
  Posted December 16, 2022 6:54 pm

  am dubla cetatenie, romana si americana Sunt plecat si traiesc de 15 ani in sua. Am un apartament in romania unde am chiriasi. Platesc impozit pe chirie. Am nevoie de nif chiar daca am cnp datorita cetateniei romane la care nu am renuntat?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted February 1, 2023 10:43 am

   Buna ziua, NIF-ul este pentru necetateni si nerezidenti. CNP-ul obtinut prin certificatul de rezidenta este pentru necetateni, dar rezidenti. Asadar, ambele cazuri exclud varianta de cetatenie, nu puteti fi in ambele situatii simultan.

 • Francois MIGOU
  Posted May 26, 2024 11:34 am

  Hello, I have temporary resident card and assigned CNP number,
  in this case shall I apply for NIF#?
  the CNP# is same as NIF#?

  for buying house in romania can I use mu CNP# instead of NIF#? or finally i will be obliged to go to ANAF to ask one NIF#?
  if so I should advance to request one NIF#
  thanks for clarification.

  • R&R Partners Bucharest
   Posted June 14, 2024 10:09 am

   You cannot have CNP and NIF at the same time. If you need more specific legal help with your case you can book a legal consult with us here https://rrpb.ro/book-a-consult/

Leave a comment