Te-ai întrebat vreodată care sunt diferențele și asemănările dintre CNP (Cod Numeric Personal) și NIF (Număr de Identificare Fiscală) în România?
Conform legislației române, pentru a desfășura orice activitate comercială ca persoană fizică, este necesar să fii înregistrat în scopuri fiscale. În acest context, există trei tipuri principale de numere pentru identificare în România, fiecare cu propriile beneficii și particularități: CNP-ul alocat cetățenilor români, CNP-ul pentru cetățenii străini cu reședință în Romania și NIF-ul emis de autoritățile fiscale pentru nerezidenți.
Deși CNP și NIF identifică persoanele în România pentru scopuri administrative și fiscale, ele au utilizări distincte.
CNP-ul pentru cetățenii români
Codul numeric personal (CNP) este atribuit cetățenilor români și începe cu 1 sau 2 pentru cei născuți între 1900-1999, iar pentru cei născuți între 2000-2099 începe cu 5 sau 6.
CNP-ul pentru cetățenii străini cu reședință în Romania
Acesta este atribuit celor care sunt cetățeni străini cu drept de ședere în Romania și începe cu 7 sau 8.
NIF-ul emis de Autoritățile Fiscale
NIF-ul este eliberat de ANAF și începe de obicei cu 9.
Știai că numărul CNP românesc nu îți este alocat aleatoriu și, de fapt, îl poți citi?
Prima cifră a numărului CNP indică sexul unei persoane: 1, 5, 7 sunt eliberate pentru bărbați, iar 2, 6, 8 sunt eliberate pentru femei.
Următoarele două cifre sunt de obicei anul de naștere (ex: dacă numărul tău CNP începe cu 288 înseamnă că ești o femeie născută în 1988).
Următoarele două cifre reprezintă luna în care ești născut, iar celelalte două cifre indică ziua.
Cifrele a opta și a noua reprezintă județul în care ești născut sau, pentru cetățenii străini, județul în care ai fost înscris pentru prima dată. Fiecare județ are un cod specific (ex: București are 40, Sectorul 1 din București are 41, Sectorul 2 este 42).
Următoarele trei cifre sunt alocate aleatoriu, iar ultima cifră este o cifră de control.
Există o formulă matematică prin care se poate verifica validitatea unui CNP. Majoritatea sistemelor online din România fac aceste calcule în mod automat și emit un răspuns dacă numărul CNP este corect sau nu. Criteriile menționate mai sus de verificare a numerelor CNP se aplică atât cetățenilor români, cât și numerelor CNP emise de oficiul de imigrări (IGI).
Pentru numerele emise de către organul fiscal, de exemplu numerele NIF, aceste reguli nu sunt aplicabile. Numerele emise de autoritatea fiscală încep cu cifra 9 și sunt urmate de mai multe zerouri, urmate apoi de detaliile persoanei care deține numărul NIF.
Cum poți identifica numărul NIF și cum diferă acesta de un CNP?
În primul rând, numărul NIF este eliberat de Autoritățile Fiscale române și, de obicei, este eliberat pentru cetățenii străini care nu au dreptul de a locui în România, dar doresc să desfășoare activități economice. De exemplu, fie vor să cumpere o proprietate, fie au nevoie să obțină o semnătură digitală, dar nu doresc să locuiască în România.
În al doilea rând, pentru numărul NIF vei avea nevoie de un curator fiscal, care să fie cetățean român, cetățean străin resident în Romania sau chiar o companie românească, iar această persoană vă garanta că vă veți plăti toate taxele în România.
Pentru cetățenii străini rezidenți în Romania care primesc CNP-ul de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), aceștia nu au nevoie de un curator legal sau de un curator fiscal sau de cineva care vă fi răspunzător pentru impozitele lor.
O altă diferență este că CNP-ul este de obicei, eliberat de IGI și are o valabilitate limitată (hârtia emisă de autoritate, codul în schimb este pe viață). Chiar și pentru cetățenii români, cărțile de identitate au o valabilitate determinata. De exemplu, documentul emis de IGI la momentul obținerii rezidenței poate expira în 1 sau 5 ani. Dar pentru numerele NIF, emise de ANAF, nu există limită de timp și acesta are o durată nelimitată.
Există o ierarhie între numerele CNP și, de asemenea, între numerele CNP și numerele NIF. Practic, dacă ai obținut un număr NIF și apoi te înregistrezi că cetățean străin rezident în România, trebuie să te întorci la ANAF și să anulezi acel număr NIF și să-l asociezi la CNP-ul tău.
Același lucru este valabil chiar și între numerele CNP: dacă ești cetățean străin rezident în România și ai un CNP, după ce ai obținut cetățenia română, trebuie să mergi la ANAF și să înregistrezi faptul că numărul tău CNP s-a schimbat. Iar toate taxele pe care le-ai plătit ca expat în timpul procesului de obținere a cetățeniei vor fi legate de numărul tău de CNP românesc.
Așadar, în cazul în care dorești o pensie plătită de statul român, autoritățile române vor ști că ai contribuit în timp ce erai cetățean străin, iar aceste contribuții vor fi considerate ca fiind plătite în calitate de cetățean.
Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!