Viza de muncă este un document necesar pentru cetățenii non-UE care doresc să se angajeze în România. Știai însă că pe internet circulă numeroase informații greșite despre acest document?
Citește mai jos cele mai des întâlnite cinci mituri pe care le-am descoperit în activitatea noastra cu privire la viza de angajare în România!
1. Oricine te poate angaja
Din păcate, această informație este cât se poate de falsă.
Dacă o firmă din România dorește să angajeze o persoană din afara Uniunii Europene, atunci angajatorul va fi supus unui proces complex, astfel încât să obțină o viză de muncă pentru angajatul străin.
Prin urmare, înainte să vii în România în calitate de angajat, trebuie să găsești o persoană cu adevărat dispusă să îți plătească un salariu și să te aducă în România pentru a-i fi angajat. Angajatorul trebuie să se ocupe de întreaga birocrație pe care o implică procesul obținerii unei vize de angajare, motivând de ce este important să te aducă în țară la muncă dinafara Uniunii Europene și publicând un anunț într-un ziar din România.
În acest sens, dacă dorești să te angajezi în România, trebuie să fii atent la potențialele scam-uri de te internet. Dacă ți se cere să plătești pentru a fi adus în România la muncă, nu o face decât dacă ai certitudinea că potențialul angajator este real, iar nu fictiv. Recuperarea sumei de bani deja oferite în cazul acesta este aproape imposibil de făcut, fiindcă angajatorul nu mai poate fi găsit.
2. Toată lumea are nevoie de o viză de muncă
Viza de muncă este necesară numai celor care nu sunt cetățeni ai UE.
Dacă ești cetățean român sau deții un pașaport românesc, nu vei avea nevoie de o viză de muncă. Acest lucru se aplică și cetățenilor UE care nu au nevoie de o viză de muncă. În aceste cazuri cel ai ușor este să obții permisul de ședere da la Inspectorul General pentru Imigrări (IGI), obțind astfel un cod numerit personal (CNP), util și angajatorului tău în momentul declarării și plătirii taxelor în numele tău.
Există însă și o excepție: cetățenii statelor Canda, S.U.A și Japonia care nu au nevoie de o viză de muncă pentru a locui în România pe termen lung dacă își doresc să facă afaceri în România.
3. Îți poți schimba angajatorul oricând
Nu poți să te muți pur și simplu de la un angajator la altul, trebuie să realizezi schimbare de job-uri cu toate formalitățile legale.
Pentru a trece de la un angajator la altul trebuie să te asiguri că viza de muncă nu a expirat, pentru că riști să fii deportat. Riști să fii deportat și dacă ai fost adus în România de un angajator, iar apoi nu ai realizat legal transferul la un altul, figurând în mod ilegal ca angajat al altei persoane decât cea care a depus demersurile legale pentru a te aduce în România.
Acest aspect va figura în cazierul tău, fiind posibil să primești o interdicție de a mai intra în România pentru o perioadă determinată.
4. Odată obținută viza de muncă în România, poți călători liber în UE
Nu numai că trebuie să rămâi la angajatorul care te-a adus în România, dar nici nu poți să îți găsești un loc de muncă în alt stat membru UE fără a face demersurile legale în acel stat.
Există excepții de la interdicția de a nu putea călători liber în UE pentru cetățenii statelor non-UE care, odată ajunși în România pentru a lucra, pot să se ducă și în Cipru sau Bulgaria, dar doar în scop turistic. Un angajator din aceste țări nu poate prelua pur și simplu un angajat străin cu viză de muncă pentru statul român fără a îndeplini condițiile necesare angajării în statul său.
Totuși, de câte ori îți faci planuri de călătorie, verifică legalitatea demersului tău cu ambasada sau cu poliția de frontieră, întrucât aceste excepții enumerate pot fi modificate oricând.
5. Poți sta în România oricât dorești odată ce ai obținut viza de muncă
Obținerea unei vize de muncă este primul pas în obținerea permisului de ședere.
Viza expiră în 90 de zile. În această perioadă, dar preferabil înainte de a intra în ultima lună, ar trebui să aplici pentru permisul de ședere în România la Inspectoraul General pentru Imigrări (IGI) din localitatea în care locuiești și muncești.
Iar dacă în final dorești obținerea unui permis de ședere pe termen lung tebuie să te asiguri că îți reînnoiești permisul de ședere pe termen scurt în mod continuu, așa încât să nu existe pauze între permise. Aceste posibila pauze îți pot afecta dreptul la o posibilă rezidență permanentă sau obținere de cetățenie română pe viitor.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!