Știi care sunt cele mai comune cazuri când dosarul tău de cetățenie română poate fi respins? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
În calitate de cetățean străin, pentru a obține pașaportul românesc trebuie să aplici mai întâi pentru cetățenia română. În acest sens, trebuie să depui un dosar la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Dar știi în ce cazuri dosarul tău poate fi respins de către Autoritatea pentru Cetățenie? Citește mai jos pentru a afla cele mai comune motive de respingere și soluțiile lor!
1. Ai depus un dosar incomplet
Prima problemă care poate duce la respingerea cererii tale de cetățenie se referă la documentele pe care le depui. Iată cele mai comune exemple: documente internaționale fără apostilă, cazier expirat, lipsa documentelor oficiale în cererea ta.
Dosarul tău trebuie să fie complet la momentul depunerii. Poți întâmpina mari probleme dacă ai un dosar incomplet, deoarece autoritatea pentru cetățenie poate solicita documente suplimentare într-un timp foarte scurt. Și dacă nu le ai pregătite la timp, acest lucru poate duce la respingerea cererii tale.
Dacă te afli în una dintre aceste situații, poți rezerva o consultare legală cu noi aici. Te putem asista pe tot parcursul procedurii, astfel încât să nu ai probleme cu autoritatea pentru cetățenie.
2. Nu cunoști limba română
Un alt caz foarte comun în care îți poate fi refuzată cetățenia română este dacă nu vorbești bine limba română.
Indiferent de modul în care aplici pentru cetățenia română, va exista un scurt test de limba română. Dacă vii să depui jurământul de credință față de statul român fără să vorbești limba, ți se va refuza cetățenia română și va trebui să aplici din nou.
3. Ești cetățean străin și ai aplicat pentru naturalizare
Un alt motiv de respingere este pentru cetățenii non-UE care nu aplică pentru procedura de repatriere, ci aleg să aplice pentru naturalizare (Art. 8).
În acest caz, ei vor trebui să dea un test extins de limba română (istorie, geografie, cultură, Constituție). Dacă nu îl trec, cererea lor va fi respinsă și vor trebui să aplice din nou după alte 6 luni.
Dacă vrei să te pregătești pentru testul de cetățenie română prin naturalizare, vezi eBook-ul nostru de pe Amazon aici.
4. Nu ai rezidență permanentă
Al patrulea motiv de respingere pentru cererea ta de cetățenie apare atunci când nu ești rezident permanent în România.
Sunt unele situații în care poți aplica pentru cetățenia română fără a avea rezidență permanentă în dinainte, la momentul depunerii cererii tale. Dar va trebui să îndeplinești aceste cerințe înainte ca dosarul tău să aibă o decizie finală din partea autorității.
Prin urmare, ar trebui să aplici pentru rezidență permanentă română și să o obții înainte ca procedura ta de cetățenie să se încheie și să fii invitat să depui jurământul de credință față de statul român.
5. Nu îndeplinești condițiile generale pentru cererea ta
Dosarul tău de cetățenie va fi de asemenea respins dacă nu îndeplinești condițiile generale pentru cererea ta. De exemplu, din documente nu rezultă clar că ai avut un strămoș român sau există discrepanțe în documente, astfel încât nu este clar că acesta este una și aceeași personă. Astfel de discrepanțe pot apărea la nume, de exemplu Aleksandr poate deveni Alexander și Maria devine Mary, dar nu ai dovada legală a unei astfel de schimbări de nume.
Un caz similar este atunci când nu îndeplinești termenii necesari: 5 ani de căsătorie cu un român, 8 ani de ședere în România sau dovada veniturilor necesare pentru stabilirea domiciliului în România.
De exemplu, un cetățean non-UE era căsătorit cu un alt cetățean non-UE, soția a obținut cetățenia română prin descendență și apoi soțul a aplicat pentru naturalizare. În acest caz, timpul petrecut în România și fiind căsătorit cu cetățeanul non-UE înainte ca acesta să obțină cetățenia română nu este considerată căsătorie cu un cetățean român. Căsătoria cu un român a început de la momentul naturalizării, respectiv atunci când soția a obținut cetățenia română.
Ai nevoie de ajutor cu cererea ta de cetățenie? Scrie-ne la office@rrpb.ro sau programează-te la o consultație juridică pentru a discuta mai mult!
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!