Dacă ești pe cale să pleci din țară ta de origine și să te stabilești în frumoasa Românie, însă nu ești încă sigur de această decizie, ne-am gândit să îți oferim 5 motive pentru care ar trebui să o faci!
Poți locui în chirie la un preț avantajos
În cazul în care optezi pentru a veni în capitala României, Municipiul București, și nu dorești să îți achiziționezi o locuință, prețurile pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament sunt destul de avantajoase.
Ceea ce face diferența este reprezentată de locație. Bucureștiul (sau Micul Paris, așa cum a fost numit încă din anii 1900) este împărțit în 6 sectoare, iar costurile scad cu cât te îndepărtezi de zona centrală (Km 0 – Unirii).
Spre exemplu, în 2020, dacă te orientezi spre zona de Sud a orașului, în cartierul Rahova poți găși chirii la un preț mediu de 230 euro pentru o garsonieră și 300 euro pentru un apartament cu două camere.
Însă, dacă optezi pentru o garsonieră în zona centrală Unirii – Universitate, prețul mediu poate fi în jur de 350 de euro, iar pentru un apartament cu două camere, 470 de euro.
Desigur, la aceste sume se adaugă și utilitățile, în funcție de consumul fiecărui chiriaș în parte, pot varia între 50 și 80 de euro sau mai mult. Poți împărți toate aceste costuri cu cineva, dacă nu dorești să locuiești singur. Există numeroase grupuri de Facebook în care îți poți lasă anunțul tău că ești în căutarea unui coleg sau poți să vezi deja pe cele existente.
Găsești și site-uri cu anunțuri fie direct de la proprietar, fie de la agenții imobiliare pentru închiriere locuințe pe care le poți consulta din orice oraș, anume www.imobiliare.ro, www.imoradar24.ro, www.olx.ro.
Poate vrei să te specializezi sau să începi drumul într-un nou domeniu
Niciodată nu este prea târziu să îți începi o nouă carieră.
În România, ai o varietate de programe de licență/master/doctorat chiar și într-o altă limba străină (dacă ești pasionat de domeniul economic, Academia de Studii Economice din București pune la dispoziție facultăți și în limba engleză/franceză sau poți opta pentru Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, domeniul Relații Internaționale și Studii Europene, în limbile germană și engleză).
Desigur, în marile centre universitare din țară (Timișoara, Iași, Craiova) există și alte programe cu specializare într-o altă limba străînă: inginerie, geografie, medicină veterinară, etc.
Este deja un lucru știut că mulți cetățeni atât din UE, cât și din afară Uniunii, vin să studieze medicină în România datorită taxelor de scoalizare reduse față de cele din țările de origine. Ele pot varia între 1250 și 1900 de euro, în funcție de specializare.
De pildă, la Cluj există secții speciale de limba engleză și franceză, iar în 2018, la UMF, erau deja peste 2600 de străini.
De altfel, este o oportunitate foarte bună pentru cetățenii străini de a lua contact cu multiculturalitatea și de a-și largi orizonturile în acest sens, putând fi percepută chiar că o dublă provocare întreagă experiență.
Suntem receptivi la inovații, dacă ai o idee, pune-o în aplicare!
Dacă ai spirit întreprinzător și vii în România cu gândul de a pune pe roți o mică afacere, să știi că ai nimerit în locul potrivit. Ne dorim diversitate de servicii și produse și suntem receptivi atunci când pe piață își face loc un antreprenor cu o idee practică.
Dar nu este locul potrivit doar pentru cei la început de drum. Încă din 2007 (anul aderării României la UE) pe piață românească au apărut investitorii străini care s-au bucurat de faptul că aici poți găși parteneri de încredere, resurse calitative și un cadru legislativ menit să contribuie la dezvoltarea acestora. Au reușit să creeze numeroase locuri de muncă și asta a ajutat economia să sporească. Poți face un studiu de piață dacă ești interesat să faci acest pas.
Știai că România este printre puținele state membre ale Uniunii Europene care cuprind toate formele de relief?
Da, în România poți trece ușor de la litoralul Marii Negre în inima Carpaților Meridionali în timpul aceleiași perioade. Avem peisaje de-a dreptul impresionante și de asta te poți convinge văzând și citind despre noi pe Internet poveștile multor români, dar și ale cetățenilor străini care ne-au trecut pragul.
De asemenea, chiar recent s-a lansat un nou documentar pe Netflix, Flavours în România, care te va fascina și te va pune, pentru o clipă, în locul lui Charley, producătorul și regizorul acestuia. Acesta prezintă câte o parte din fiecare zona a țării (Maramureș, Moldova, Banat, Oltenia, Transilvania, Muntenia), obiceiurile localnicilor, mâncărurile tradiționale, locuri de vizitat.
Și nu este de ascuns faptul că orășenii încep să migreze din ce în ce mai mult spre zonele rurale pentru a-și acordă o pauză de la agitația urbană, dar despre asta poți ascultă în documentar.
Avem de asemenea locuri unice, precum Rezervația Biosferei Delta Dunării sau Transalpina, Transfăgărășan, celebrele șosele care te aduc mai aproape de natură.
Iar dacă ai ocazia, te sfătuim să treci și prin locurile pline de istorie ale țării. Poți începe cu castelele (Bran, Peleș, Pelișor, Corvin, Studza, Mogoșoaia) și poți continuă cu muzeele din întreagă țară (spre exemplu, Bucureștiul are multe de acest fel) pentru a înțelege mai bine cine suntem noi și prin ce evoluție am trecut. Majoritatea este amenajată în așa mod încât este accesibilă și pentru cetățenii străini (informațiile sunt prezentate în varianta limba română – limba engleză – limba franceză).
A zis cineva mâncare?
Probabil ai auzit de sarmale, mămăligă, țuică, dar nu ai avut ocazia să deguști aceste specialități românești. Fiecare regiune a țării are propriile mâncăruri tradiționale. Pe lângă acestea sunt multe altele preparate cu mult drag de către bucătării noștri. Poți simți pasiunea pe care au pus-o atunci când au realizat-o, combinând tot acest periplu al simțurilor cu o locație ce încă dăinuie, cu un decor menit să îți creeze atmosfera din trecut (ex. Caru’ cu Bere, Casă Domnească).
Te sfătuim să explorezi cât mai mult pentru că România este locul în care poți să o faci, de fiecare dată vei descoperi ceva nou, iar toată această aventură poate fi un moment oportun pentru a te descoperi sau a te redescoperi. Îți poate oferi ceva la care poate nu te-ai fi gândit faptul că te muți într-o altă țară, în România.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!