Pentru angajarea cetățenilor străini, non-UE, societățile române sunt obligate să obțină avizul de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Mai jos vom răspunde punctual la cele mai frecvente 5 întrebări primite de R&R Partners Bucharest în această materie.

Contează dacă societatea are datorii către bugetul de stat?

Da, contează pentru obținerea avizului. Societatea angajatoare trebuie să depună certificatul de atestare fiscală emis de administraţia finanţelor publice în a carei rază teritorială își are sediul social, privind achitarea obligaţiilor cãtre bugetul de stat pe ultimul trimestru.

Societatea nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat menționate în certificatul de atestare fiscală.

Există un salariu minim pentru angajații non-UE?

Societatea trebuie să asigure angajatului non-UE salariul minim brut, adică 2.230 lei aplicabil din 2020.

Până în anul 2018, angajatorii trebuiau să asigure angajaților salariul mediu brut pe țară, peste 4.000 lei.

Cât de relevantă este cifra de afaceri a societății care au angajați non-UE?

Cifra de afaceri a societății române nu prezintă importanță dacă dorește să obțină avizul de angajare al cetățenilor străini.

Cu toate acestea, societatea nu trebuie să fie în procedura insolvenței.

Cetățenii străini se pot angaja doar la societăți cu o anumită vechime pe piață?

Vechimea societății nu prezintă importanță. Astfel, contractul de munca poate fi încheiat și cu o societate nou-înființată.

Dacă societatea nu are angajați români, poate obține aviz de muncă pentru angajați străini?

Nu contează dacă societatea are doar angajați români sau chiar niciun angajat. Acest aspect nu este un criteriu pentru obținerea avizului de muncă la angajarea cetățeanului non-UE.

– – –

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dorești mai multe informații sau asistență juridică în procedura de angajare a cetățenilor străini? Contacteaza-ne la office@rrpb.ro sau prin formularul de contact de pe site-ul nostru www.rrpb.ro.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Miruna-Casiana Dumitrașcu

Paralegal R&R Partners Bucharest