4 lucruri pe care trebuie să le știi despre rezidența fiscală

Ești cetățean străin și locuiești în România? Te-ai gândit să îți stabilești rezidența fiscală română, pentru a plăti taxe doar aici?

Află mai multe despre rezidența fiscală română!

Ce este rezidența fiscală?

Dacă ești expat, probabil ai auzit deja despre reședința legală și știi că a fi rezident într-o țară străină îți oferă dreptul de a sta acolo în diferite scopuri, cum ar fi munca, conducerea unui business sau realizarea unor studii. Pe de altă parte, rezidența fiscală este mai degrabă un subiect tabu și foarte puține persoane vorbesc despre aceasta.

Pe scurt, rezidența fiscală reprezintă capacitatea unei țări de a-ți impozita veniturile independent de țara din care obții acest venit.

De obicei, chiar dacă devii rezident într-o țară străină și locuiești efectiv acolo, reședința fiscală rămâne în țara ta de origine și trebuie să parcurgi o procedură destul de complicată pentru a o schimba.

Care este relația dintre veniturile tale și rezidența fiscală?

Ca rezident fiscal al unei anumite țări, ai obligația legală de a raporta toate veniturile din țara respectivă. Prin urmare, dacă lucrezi în România și ai reședința fiscală în SUA, ai obligația legală de a raporta în SUA toate veniturile pe care le obții în România și de a le impozita în conformitate cu legislația SUA și tratatele internaționale.

Prin urmare, stabilirea rezidenței fiscale are un impact major asupra impozitelor pe care le plătești în țara ta de origine sau în țara unde locuiești efectiv.

Ce sunt tratatele privind dubla impozitare?

Cu siguranță nimeni nu vrea să plătească impozit de două ori pentru același venit. Iar referindu-ne la exemplul de mai sus, nimeni nu vrea să plătească impozit pe salariul pe care îl obține în România și ulterior să plătească din nou impozit în SUA pentru același salariu, dacă țările au semnat un tratat pentru evitarea dublei impuneri.

Aceste tratate preiau fiecare tip de impozit din ambele țări și precizează în mod expres unde ar trebui să fie plătite impozitele și în ce valoare, respectiv dacă impozitul plătit într-o țară este suficient sau va fi considerat credit fiscal în țara unde ai rezidența fiscală.

Cea mai bună parte a tratatelor versus dubla impunere este că majoritatea stabilesc că veniturile din salarii vor fi impozite doar într-o țară. Cu toate acestea, trebuie să citești și să aplici tratatul pentru cazul tău particular, deoarece soluțiile pot să fie diferite de la tratat la tratat și de la venit la venit.

Cum pot să îmi schimb rezidența fiscală?

Luând in considerare cele menționate mai sus, ar trebui să știi că dacă petreci mai mult de 183 de zile dintr-un an în altă țară ești eligibil să aplici pentru stabilirea reședinței fiscale în țara respectivă.

Procedura este destul de birocratică și poate dura până la 6 luni până la modificarea efectivă a reședinței fiscale. Dar dacă este posibil să devii rezident într-o țară cu impozite mai mici, va merita cu siguranță așteptarea.

De asemenea, reține că dacă nu informezi autoritatea fiscală că ai petrecut mai mult de 183 de zile în țara lor, aceasta are dreptul să te declare rezident fiscal, fapt care poate aduce implicații majore asupra impozitelor plătite. Mai exact, ți se poate solicita rambursarea taxelor pe care le-ai plătit în țara de origine și vei plăti în schimb impozit în țara unde ai petrecut peste 183 de zile, plus dobânzi și penalități de întârziere.

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!


4 Comments

 • Diana
  Posted January 25, 2023 11:38 am

  Buna ziua – Multumesc foarte mult pentru articol!
  As avea cateva intrebari:
  1. Rezidenta fiscala este diferita de domiciliu? Adica pot avea domiciliu (sau rezidenta) in Romania, dar rezidenta fiscala in alta parte?
  2. Ce parte din taxe trebuie platite de rezidenti straini, angajati in Romania? Adica din cei 45%, 25% sunt CAS, 10% CASS si 10% impozite. CASS, fuund sanatate, imi imaginez ca nu trebuie platiti. Dar CAS e obligatoriu, daca lucrezi pt angajator roman, indiferent daca esti rezident roman sau nu?
  Multumesc mult! O zi frumoasa,
  Diana

  • R&R Partners Bucharest
   Posted January 25, 2023 1:40 pm

   Buna ziua, vad ca aveti niste intrebari destul de specifice. Pe scurt, da, rezidenta fiscala este diferita de domiciliu si rezidenta declarata la IGI. Puteti avea rezidente in sensul legii imigratii in multiple tari, dar numai un domiciliu fiscal. Pe partea de taxe la salariati va ajuta consultantul HR sau contabilul firmei, nu va putem face noi aceste calcule, mai ales in sectiunea de comentarii 🙂 Daca aveti nevoie de consultanta specializata in detaliu ne puteti scrie la office@rrpb.ro sau programati o consultatie juridica aici: https://rrpb.ro/programati-o-consultatie/. Numai bine!

 • Tiberiu
  Posted June 7, 2023 11:48 am

  Buna ziua,

  Daca sunt angajat si locuiesc efectiv intr-o alta tara UE dar in acelasi timp am investitii in Romania, pot sa platesc impozitul pe salariu in tara respectiva si impozitul pe veniturile generate de investitii in Romania?

  Multumesc,

  Tiberiu

  • R&R Partners Bucharest
   Posted June 8, 2023 11:43 am

   Buna ziua, din pacate pentru aceasta intrebare va trebui sa apelati la un contabil roman pentru declaratia unica si eventual un consultant fiscal din tara UE respectiva. Noi nu va putem oferi consultanta decat pe drept roman

Leave a comment