Ce este reședința fiscală?

Dacă ești expat, probabil ai auzit deja despre reședința legală și știi că a fi rezident într-o țară străină îți oferă dreptul de a sta acolo în diferite scopuri, cum ar fi munca, conducerea unui business sau realizarea unor studii. Pe de altă parte, reședința fiscală este mai degrabă un subiect tabu și foarte puține persoane vorbesc despre aceasta.

Pe scurt, rezidența fiscală reprezintă capacitatea unei țări de a-ți impozita veniturile independent de țara din care obții acest venit.

De obicei, chiar dacă devii rezident într-o țară străină și locuiești efectiv acolo, reședința fiscală rămâne în țara ta de origine și trebuie să parcurgi o procedură destul de complicată pentru a o schimba.

Relația dintre toate veniturile tale și reședința fiscală

Ca rezident fiscal al unei anumite țări, ai obligația legală de a raporta toate veniturile din țara respectivă. Prin urmare, dacă lucrezi în România și ai reședința fiscală în SUA, ai obligația legală de a raporta în SUA toate veniturile pe care le obții în România și de a le impozita în conformitate cu legislația SUA și tratatele internaționale.

Prin urmare, stabilirea rezidenței fiscale are un impact major asupra impozitelor pe care le plătești în țara ta de origine sau în țara unde locuiești efectiv.

Tratatele privind dubla impozitare și efectul acestora

Cu siguranță nimeni nu vrea să plătească impozit de două ori pentru același venit. Iar referindu-ne la exemplul de mai sus, nimeni nu vrea să plătească impozit pe salariul pe care îl obține în România și ulterior să plătească din nou impozit în SUA pentru același salariu, dacă țările au semnat un tratat pentru evitarea dublei impuneri.

Aceste tratate preiau fiecare tip de impozit din ambele țări și precizează în mod expres unde ar trebui să fie plătite impozitele și în ce valoare, respectiv dacă impozitul plătit într-o țară este suficient sau va fi considerat credit fiscal în țara unde ai rezidența fiscală.

Cea mai bună parte a tratatelor versus dubla impunere este că majoritatea stabilesc că veniturile din salarii vor fi impozite doar într-o țară. Cu toate acestea, trebuie să citești și să aplici tratatul pentru cazul tău particular, deoarece soluțiile pot să fie diferite de la tratat la tratat și de la venit la venit.

Schimbarea rezidenței fiscale

Luând in considerare cele menționate mai sus, ar trebui să știi că dacă petreci mai mult de 183 de zile dintr-un an în altă țară ești eligibil să aplici pentru stabilirea reședinței fiscale în țara respectivă.

Procedura este destul de birocratică și poate dura până la 6 luni până la modificarea efectivă a reședinței fiscale. Dar dacă este posibil sa devii rezident într-o țară cu impozite mai mici, va merita cu siguranță așteptarea.

De asemenea, reține că dacă nu informezi autoritatea fiscală că ai petrecut mai mult de 183 de zile în țara lor, aceasta are dreptul să te declare rezident fiscal, fapt care poate aduce implicații majore asupra impozitelor plătite. Mai exact, ți se poate solicita rambursarea taxelor pe care le-ai plătit în țara de origine și vei plăti în schimb impozit în țara unde ai petrecut peste 183 de zile, plus dobânzi și penalități de întârziere.

Remus Popovici

Managing Partner – R&R Partners

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!