Sistemul public și privat de sănătate din România

Ai avut vreodată curiozitatea să afli despre sistemele de sănătate din România? Vrei să știi mai multe despre sistemul public de sănătate și despre posibilitatea de a face un abonament la un spital privat sau chiar o asigurare de sănătate privată? 

Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Situația sistemului de sănătate din România

România are un sistem public de sănătate pe care oricine îl poate accesa gratuit în caz de urgență. De exemplu, dacă ai fost implicat într-un accident rutier, vei fi transportat la spital, medicii te vor consulta și te vor ajuta să te însănătoșești fără să plătești vreo taxă. 

De asemenea, tot prin sistemul de sănătate românesc, ești asigurat în sistemul public de sănătate pentru orice tip de vizită medicală cu condiția să îți fi plătit toate contribuțiile sociale la timp. Conform legii române, atâta timp cât îți plătești contribuțiile la timp, trebuie să te înscrii pe lista unui medic de familie care se va ocupa de sănătatea ta generală și, dacă este necesar, te poate trimite la un specialist pentru o analiză detaliată a afecțiunilor tale.

Sunt asigurat în sistemul public de sănătate? Care sunt condițiile pentru a fi asigurat?

Pentru a fi asigurat în sistemul public de sănătate, există 3 modalități comune:

  • trebuie să fii angajat, caz în care angajatorul îți reține o parte din salariu și o plătește către statul român, astfel încât ești asigurat pe baza declarațiilor fiscale depuse de angajator, fără să plătești nimic. Cu toate acestea, ar trebui să te asiguri că autoritatea sistemului public de sănătate are CNP-ul tău înregistrat;
  • poți fi liber profesionist sau proprietar al unei firme, iar dacă depășești pragul minim de dividende, adică de 4.500 euro (pragul stabilit pentru 2023), trebuie să plătești contribuția minimă la sistemul de sănătate din România;
  • poți fi asigurat la cerere, plătind 450 de euro către stat pentru 1 an de asigurare de sănătate;
  • dacă ai sub 18 ani sau ești student la o universitate din România și ai până în 26 de ani, ești asigurat prin lege.

Există și alte situații în care poți fi asigurat, dar acestea sunt cele mai importante.

Care sunt contribuțiile actuale la sistemul de sănătate?

În prezent, există o contribuție de 10% la sistemul de sănătate pentru toți angajații, care nu are plafon, deci nu este limitată la salariul tău. 

Dacă ești liber profesionist, există 3 praguri care, odată ce trec peste venitul tău, vei fi obligat să plătești 10% din valoarea acelui prag. Pragurile pentru aceste contribuții sunt următoarele:

  • 4.500 Euro.
  • 9.000 Euro
  • 18.000 Euro

Așadar, dacă ești liber profesionist, de fiecare dată când depășești aceste praguri, vei plăti 10% din valoarea pragului depășit. În prezent, există discuții pentru a înlocui aceste praguri pentru liberi profesioniști cu sistemul de impozitare al angajaților, însă nu există o decizie oficială.

Cum pot verifica dacă beneficiez de calitatea de asigurat?

În ceea ce privește calitatea de asigurat, trebuie să știi că sistemul public de sănătate din România funcționează pe baza CNP-ului tău, astfel că, odată ce ai un permis de ședere, vei obține un CNP. CNP-ul este codul numeric personal, adică numărul național de identificare a persoanei. 

Pe baza CNP-ului, poți verifica statutul de asigurat în sistemul național de sănătate. Dacă cauți „SIUI CNAS”, vei găsi site-ul sistemului național de sănătate unde poți verifica statutul tău.

Dacă plătești contribuțiile și nu te regăsești în sistem, trebuie să mergi la casa de asigurări de sănătate locală pentru a-ți înregistra CNP-ul în sistem.

 Care sunt diferențele dintre asigurarea publică de sănătate și abonamentul la clinicile private?

Răspunsul la această întrebare va fi dat dintr-o perspectivă personală. În România, sistemul privat de sănătate funcționează tehnic similar cu sistemul național de sănătate

Răspunsul scurt la întrebarea dacă un abonament la sistemul privat are sens din punct de vedere economic este că nu, nu prea are sens. Există multe spitale private care sunt înscrise în sistemul public; prin urmare, vei beneficia de toate avantajele (programări telefonice, consultații gratuite) și vei merge la spitalul privat pentru aceste servicii medicale. Practic, vei avea două asigurări în același timp, dar abonamentul la clinicile private este doar un abonament. 

Dezavantajele unui abonament privat sunt, de asemenea, notabile: vei plăti chiar dacă nu folosești abonamentul, multe spitale solicită să faci o consultație prealabilă înainte de a avea acces la un specialist, deci vei pierde timp suplimentar cu acest proces. 

Prin urmare, cea mai bună soluție este să fii înscris în sistemul public de sănătate și, preferabil, să ai medicul de familie la un spital privat și, când este necesar, să plătești din banii tăi pentru anumite servicii medicale.

Diferențele dintre asigurarea publică de sănătate și asigurarea privată de sănătate

Asigurarea privată de sănătate este mai bună decât abonamentul la clinicile private, deoarece ai acces la mai multe clinici, nu ești legat de o singură clinică și, de obicei, oferă mai multe beneficii, cum ar fi accesul direct la un medic specialist. Asigurarea privată de sănătate are, de asemenea, un sistem de plată directă către clinică, astfel încât trebuie doar să menționezi CNP-ul, iar ei te vor găsi în sistem și vor factura compania de asigurări.

Reține că, în calitate de expatriat, este obligatoriu să te înscrii și să plătești contribuția la sistemul de sănătate, chiar dacă nu îl folosești. Așadar, pentru expatriați, asigurarea de sănătate de stat este obligatorie.



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment