Știi ce se întâmplă în cazul unui divorț, dacă există și copii minori în familie? Află mai multe detalii de la avocații noștri, mai jos!
În momentul în care o căsătorie este desfăcută prin divorț, lucrurile devin ușor complexe dacă există, totodată, și copii minori rezultați din aceasta. Apar, inevitabil, întrebări referitoare la situația copiilor după pronunțarea divorțului și modul în care va fi gestionată aceasta de către ambii părinți, separați. Așadar, vom intra în chestiunea privitoare la custodia copiilor după divorț, în conformitate cu legislația română.
Cum se stabilește custodia?
Dacă judecătorul va trebui să stabilească modul în care va funcționa raportul dintre părinți și copiii minori, el va ține cont de interesul lor superior, de concluziile unui raport de anchetă psihosocială și, eventual, de ceea ce vor declara părinții. Este important să aibă în vedere toate aceste chestiuni pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, fără să afecteze drepturile copilului minor.
Ce vârstă poate avea minorul pentru a fi ascultat?
În cazul în care acesta are deja vârsta de 10 ani, judecătorul va fi obligat să îl asculte, însă el poate fi ascultat și dacă are sub această vârsta doar dacă se consideră ca ar fi necesar.
Autoritatea părintească poate fi exercitată de ambii părinți?
Da, principial. Când discutăm despre autoritatea părintească, ne referim atât la drepturile și responsabilitățile ce privesc copilul, cât și bunurile acestuia. De exemplu, ambii părinți are obligația de a asigura întreținerea acestuia până la o anumită vârstă și în anumite circumstanțe.
Însă aceasta poate reveni și unui singur părinte, din motive întemeiate și dacă se consideră că este mai mult în interesul copilului să se realizeze în acest mod. În tot acest timp, celălalt părinte va avea, totuși, dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, dar și dreptul de a consimți la adopția lui.
Doar de către părinți?
Nu, autoritatea părintească poate fi exercitată chiar și de către o altă rudă sau într-o instituție de ocrotire. Referitor la bunurile copilului, instanța va interveni și va decide dacă drepturile acestea se vor exercita de părinți în comun sau de către unul dintre ei.
Unde va locui copilul minor?
În principiu, copilul minor va avea locuința la părintele cu care locuiește în mod statornic, dar în mod excepțional se poate stabili locuința la bunici, alte rude/persoane ori o instituție de ocrotire.
Totuși, părinții separați de copil au dreptul de a avea legături personale cu copii.
Cum se vor împărți cheltuielile?
Judecătorul va stabili în hotărârea de divorț cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională pentru fiecare părinte.
Dacă se modifică situația?
Este foarte posibil ca situația să se modifice, însă nu reprezintă un impediment, în sensul că judecătorul va lua toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!