Știai că există mai multe proceduri de divorț în România? Sau care sunt avantajele fiecăreia?
Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Care sunt circumstanțele în care poate să aibă loc un divorț?
În România, conform art. 373 Cod Civil, divorțul se poate pronunța atunci când:
- a) există acordul ambilor soți, la cererea unuia (acceptată de celălalt) sau a amândurora
- b) căsătoria nu mai poate fi continuată din cauza unor motive temeinice care afectează grav raporturile dintre soți
- c) există o separare în fapt de cel puțin 2 ani, chiar unul dintre soți poate face o cerere
- d) unul dintre soți are o stare de sănătate care face imposibilă continuarea căsătoriei, la cererea acestuia
Ce reprezintă divorțul pe cale judiciară?
În această situație, conform art. 374 Cod Civil, instanța de judecată va lua act de solicitarea soților, aceasta fiind realizată cu existența unui consimțământ liber și neviciat, în deplină cunoștință de cauză. Este irelevantă durata căsătoriei sau dacă există copii minori rezultați din căsătorie.
Se poate solicita divorț pe cale administrativă?
Da, este posibil dacă se respectă anumite condiții, conform art. 375 Cod Civil.
În acest caz, ofițerul de stare civilă va ocupa un rol important, întrucât va trebui să se asigure ca ambii soți sunt de acord și nu există copii minori, născuți din căsătorie, din afara acesteia (în sensul în care au fost născuți și concepuți înainte de a avea loc căsătoria) sau adoptați.
De asemenea, va fi competent ofițerul de stare civilă de la locul căsătoriei sau de la ultimul domiciliu comun al soților. Spre exemplu, dacă a fost oficiată căsătoria în București, Stare civilă Primăria Sectorului 2, atunci acela va fi locul căsătoriei. Dacă soții au avut ultimul domiciliu comun în București, Sector 5, atunci se pot duce inclusiv la Starea civilă din cadrul Primăriei Sectorului 5.
Din momentul în care cererea va fi depusă, ofițerul de stare civilă va acorda un termen de 30 de zile, timp în care soții să se gândească foarte bine dacă vor face acest pas sau nu. Dacă răspunsul va fi unul pozitiv, atunci va fi eliberat certificatul de divorț.
Este valabilă desfacerea căsătoriei de către un notar?
Desigur, diferența dintre divorțul declarat de către un ofițer de stare civilă și notar este că ultimul se poate pronunța inclusiv dacă există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei, adoptați.
Notarul competent este cel de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților.
Totuși, nu vor fi lipsite din vedere următoarele aspecte asupra cărora notarul va trebui să verifice dacă soții au convenit asupra lor, conform art. 375 alin. (2) Cod Civil:
- numele de familie pe care îl vor purta după divorț
- exercitarea autorității părintești de către ambii părinți
- stabilirea locuinței copiilor după divorț
- modul de a se păstra legăturile personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii
- stabilirea contribuției părinților în legătura cu cheltuielile de creștere, educație, etc.
Și în acest caz notarul va acorda termenul de 30 de zile pentru a reflecta asupra deciziei.
Dacă unul dintre soți este în culpă, în ce mod se poate divorța?
Conform art. 379 Cod Civil, instanța poate pronunța divorțul din culpă în cele două situații menționate anterior, anume:
- dacă există motive temeinice pentru care raporturile dintre soți nu mai pot continua, caz în care se va stabili culpa unuia dintre soți sau culpă comună, în funcție de probele administrate
- dacă există o separare în fapt de cel puțin 2 ani, se va pronunța din culpa celui care introduce acțiunea (reclamantul) doar dacă pârâtul nu este de acord cu divorțul
Spre exemplu, X locuiește într-un apartament din Suceava, iar Y într-un apartament din Iași, fiind căsătoriți și având cel puțin 2 ani de când sunt separați în fapt. X va introduce o cerere de divorț pentru acest motiv, ca reclamant, și dacă se vor constata îndeplinite toate condițiile, se va pronunța divorțul din culpa lui X. Dacă Y este de acord cu divorțul, atunci nu se va mai menționa existența vreunei culpe.
În ipoteza în care soțul ce solicită divorțul nu este cel a cărui stare de sănătate este afectată?
Pentru a putea solicita divorțul întemeiat pe motivul privind starea de sănătate, este necesar ca cel bolnav să o introducă. Bineînțeles că se poate solicita și de celălalt soț, însă nu pe acest motiv.
Important de știut este faptul că boala trebuie să fi apărut în timpul căsătoriei (alinație/debilitate mintală).
Și dacă soțul este cetățean străin?
De regulă, soții pot alege ce legislație va fi aplicabilă în cazul divorțului, însă, dacă nu o vor face, în cadrul art. 2600 Cod Civil sunt prevăzute, în scară:
a) legea statului pe teritoriul căruia soții au reședința obișnuită comună la data introducerii cererii de divorț
b) dacă nu poate fi determinată, atunci legea statului pe teritoriul căruia soții au avut ultima reședință comună, dacă cel puțin unul dintre soți mai are reședința obișnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorț
c) dacă nu poate fi determinată, legea cetățeniei comune a soților la data introducerii cererii de divorț
d) dacă nu există o cetățenie comună, legea ultimei cetățenii comune a soților, dacă cel puțin unul dintre ei a păstrat această cetățenie la data introducerii cererii de divorț
e) legea română, în toate celelalte cazuri
Spre exemplu, dacă se dorește să se desfacă o căsătorie încheiată între un cetățean român și unul străin, având reședința obișnuită comună pe teritoriul României, va fi aplicabilă legea română.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!