Este posibil să te căsătorești în România chiar dacă ești expat! Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Dragostea nu are, în principiu, limite. În situația în care dorești să oficializezi relația cu partenerul sau cu partenera trebuie să respecți o serie de formalități, în special dacă dorești să te căsătorești în România.
Ce lege se aplică pentru condițiile căsătoriei?
Atunci când ne gândim la condiții căsătoriei, ne referim, spre exemplu, la vârsta matrimonială și interzicerea căsătoriei între rude în legislația română. În cazul legii străine sunt cazuri în care legiuitorul poate interzice cuplului recent divorțat să se recăsătorească intr-un termen de câțiva ani.
Astfel, este util să ne interesăm ce specifică legea națională (de exemplu, dacă ești cetățean bulgar, va trebui să se verifice prevederile din legislația civilă bulgară), dar și cea a partenerului sau a partenerei, indiferent dacă este cetățean român sau nu.
Având în vedere că statul român nu cunoaște aceste îndeplinirea de către cetațeanul străin a condițiilor de fond, acesta va trebui să aducă un document oficial din care să reiasă că acesta îndeplinește condițiile prevăzute de legea națională pentru a se căsători.
Totodata, trebuie avut in vedere că pe lângă certificarea indeplinirii condițiilor legale, cetațeanul străin trebuie sa aducă si un certificat de celibat. Respectiv, un document nu mai vechi de 90 de zile din care să reiasă ca la data emiterii acestuia nu avea nicio casatorie încheiată în statul al cărei cetațenii o are.
Ca o ultimă mențiune, cele două certificate pot fi emise intr-unul singur, atâta timp cât se înțeleg cele două afirmații.
Dacă, în legea națională a cetățeanului străin, se prevede un impediment la căsătorie?
Răspunsul simplu este că ofițerul de stare civilă din România va refuza să oficieze căsătoria între un cetațean străin și un cetațean român sau intre doi cetățeni străini rezidenți in România dacă unul dintre ei nu aduce dovada scrisă a respectării condițiilor de fond pentru incheierea căsătoriei conform legislatiei statului de origine.
Astfel, legea implică o dublă conformare la condițiile de fond, o dată cea a statului de origine si cea a statului român.
De exemplu, chiar dacă în statul de origine te poți căsători la vârsta de 14 ani și respecți conditiile de fond ale legii străine, ofițerul de stare civilă va refuza oficierea căsătoriei ca urmare a lipsei respectării legii române (varsta minimă pentru incheierea căsătoriei fiind de 18 ani sau 16 ani cu aprobarea prealabilă a instanței).
Dar pentru condițiile de formă?
Condițiile de formă se referă, de exemplu, la declarația de căsătorie sau la locul încheierii căsătoriei.
Se vor aplica dispozițiile legale din cadrul legii statului pe teritoriul căruia se celebrează. Dacă discutăm despre România, atunci se va aplica legislația românească.
Cum se înregistrează căsătoria?
Documentul inițiator este reprezentat de declarația de căsătorie ce se va depune la primăria unde se va încheia căsătoria, personal, de către ambii soți (este o singură declarație care va fi completată).
Dacă nu este posibil acest lucru, se poate depune și la o altă primărie, iar aceasta va transmite în max. 48 de ore declarația către primaria locului de domiciliu sau reședința unuia dintre soți.
În aceeași zi cu depunerea acesteia se va publica de către ofițerul de stare civilă într-un loc special amenajat, inclusiv pe pagina de internet a primăriei.
Mai sunt necesare și alte acte în afara de declarația de căsătorie?
Da, mai sunt necesare și o serie de acte, precum:
- documentul cu care se poate face dovada identității, atât în original, cât și în copie
Pentru cetățenii străini, dovada se poate face inclusiv cu un pașaport emis de statul aparținător.
- certificat de naștere, în original și în copie
- certificat medical
- documente din care să reiasă, dacă este cazul, existența desfacerii unor căsătorii anterioare
Important de menționat este faptul că documentele pe care le va depune cetățeanul străin trebuie să fie legalizate sau să aibă apostilă daca statul emitent este membru al conventiei de la Haga.
În cât timp se va încheia căsătoria?
Căsătoria se va încheia după 10 zile de la afișarea declarației. Se vor lua în considerare atât prima zi de afișare, cât și data încheierii căsătoriei.
Spre exemplu, dacă în data de 05.12.2022 a fost depusă declarația, căsătoria se va încheia în data de 14.12.2022.
Desigur, există și situații excepționale în care se poate încheia căsătoria înainte de termen, având la bază motive temeinice pe care le va analiza primarul localității. Spre exemplu, dacă starea de sănătate a unuia dintre soți o impune. Dar există și situații excepționale în care căsătoria se poate încheia după expirarea termenului de 10 zile în anumite condiții.
Există posibilitatea să nu se încheie căsătoria?
Da, dacă ofițerul de stare civilă constată că nu sunt îndeplinite condițiile cerințele legii, caz în care va refuza să încheie căsătoria.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!