Știai că în unele cazuri poți răspunde legal pentru copiii tăi, potrivit dreptului român? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Când răspunzi legal pentru copiii tăi?
Ești părinte, tutore sau chiar minor și vrei să înțelegi cum funcționează și pe ce se bazează răspunderea pentru minori? Află mai jos!
Condiții pentru a fi incidentă răspunderea. Condiții generale:
- fapta ilicită
- pejudiciul
- raportul de cauzalitate
Condiții speciale:
- autorul să fie minor– această condiție trebuie îndeplinită la momentul săvârșirii infracțiunii
- fapta să fi fost săvârșită în timp ce minorul se afla sub supravegherea persoanei chemate să răspundă– supravegherea presupune dreptul și îndatorirea unei persoane de a controla, dirija si organiza acțiunile autorului faptei ilicite.
Cine răspunde pentru minor?
Potrivit codului penal, răspunderea este personală, astfel încât minorul sub 14 ani nu va răspunde deoarece se prezumă că nu a a avut discernământ, însă nici o altă persoană nu va răspunde pentru minor, întrucât fiecare răspunde doar pentru fapta sa proprie.
În ceea ce privește codul civil, va răspunde pentru minor cel care era obligat să îl supravegheze, în temeiul legii, al unui contract sau al unei hotărâri judecătorești. Nu are nicio relevanță dacă supravegherea se realizează cu titlu oneros sau gratuit.
Astfel încât, această persoană poate fi părintele, tutorele, însă chiar și profesorul sau bona.
Poate răspunde și minorul pentru propriile fapte?
În ceea ce privește răspunderea penală, nu.
Astfel că:
-minorii cu vârsta de sub 14 ani, nu vor răspunde în nicio situație
-minorii între 14 și 16 ani vor răspunde dacă se dovedește că aceștia aveau discernământ.
Când vorbim despre răspunderea civilă, da. Minorul poate răspunde pentru prejudiciile cauzate, indiferent dacă are sau nu sub 14 ani, dacă se dovedește că la data săvârșirii faptei, acesta avea discernământ, conform art. 1366 alin. 1 Cod Civil.
De regulă, partea vătămată nu va avea niciun interes în a vrea să probeze discernământul minorului, întrucât acesta nu ar avea fonduri suficiente pentru o eventuală reparație a prejudiciului.
Pot părinții sau tutorele să fie exonerați de răspundere?
Da. Dacă aceștia reușesc să dovedeasca că prejudiciul cauzat de minor nu a fost datorat neglijenței lor, iar ei și-au îndeplinit obligațiile ce decurg din autoritatea părintească și că nu au putut împiedica fapta prejudiciabilă. Așa cum este menționat și în art. 1372 alin. 3 teza a II-a Cod Civil.
În esență, acest fapt este greu de dovedit, întrucât una dintre obligațiile părintești este de educare și creștere a copilului conform art. 487 Cod Civil, astfel încât, în unele cazuri, răspunderea ar fi mai greu de înlăturat pentru părinți/tutore.
Cum răspunde persoana responsabilă?
Conform răspunderii civile delictuale, acest lucru însemnând că persoana responsabilă va acoperi prejudiciul creat potrivit codului civil, în temeiul art. 1372 alin. 1 Cod Civil.
Persoana vătămată poate alege ca persoana chemată să răspundă să fie ori, chiar însuși minorul, ori persoana însărcinată cu supravegherea, ori chiar ambele, acestea fiind ținute să plătească solidar.
Ce se întâmpla dacă minorul este îndrumat de altcineva să comită o infracțiune? Va răspunde?
În civil, situația este aceeași, minorul care are sub 14 ani nu răspunde, dar cine raspunde în această situație? Tot persoana căreia îi este încredințată supravegherea, însă tot în civil.
În penal, nu va răspunde decât persoana care a îndrumat minorul, însă nu în calitate de supraveghetor al acestuia, ci ca instigator, complice sau chiar coautor.
Zinculescu Elena-Adriana
Legal intern R&R Partners
Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!