Ce norme trebuie respectate de către proprietarii de animale de companie din România?

Cum dobândim calitatea de proprietar al unui animal de companie?

Așa cum anunță chiar titlul, legislația pe care o avem în vedere vizează animalele de companie, adică animalele pe care omul le ține în casă în scopuri private de recreere.

Pentru a ne pune însă probleme cu privire la tratamentele care, aplicate animalelor, constituie infracțiune în România, trebuie întâi să vizualizăm condițiile de comercializare și deținere. Astfel, este de menționat că despărțirea în vederea comercializării a puilor de mamă nu se poate face până la vârsta de minimum opt săptămâni.

Mai mult, persoanele care își doresc să dețină animale sălbatice, pot face acest lucru numai dacă sunt autorizați de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

Care sunt obligațiile stăpânului cu privire la animalul de companie?

Un prim aspect legal important este că deţinătorii câinilor de rasă comună au obligaţia să sterilizeze puii astfel la vârsta de 4-6 luni, în cazul femelelor și la vârsta de 6-8 luni pentru masculi.

În cazul femelelor nesterlizate, deţinătorii are obligaţia de a declara gestaţiile, fătările, precum şi numărul de pui fătaţi oricărui medic veterinar.

Mai mult, animalele cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțite de proprietari şi de carnetul de sănătate care atestă îndeplinirea de către stăpân a obligațiilor legale de identificare și înregistrare. De asemenea, pentru câinii care sunt legaţizgarda trebuie să fie astfel concepută încât să se elimine riscul de strangulare. Câinii care nu sunt legaţi nu vor fi lăsaţi liberi în afara proprietăţii fără supravegherea deţinătorului.

Evident, transportul animalelor de companie se vor face astfel încât să se asigure temperatura şi ventilaţia corespunzătoare nevoilor acestora.

În ceea ce privește spațiul efectiv în care animalul este ținut, legea prevede că animalele de companie ţinute în aer liber trebuie să beneficieze de un adăpost individual, construit în funcţie de necesităţi, care să ofere protecţie împotriva intemperiilor, să fie confecţionat din materiale ce nu dăunează sănătăţii animalului şi care pot fi întreţinute cu uşurinţă. De asemnea, legea stipulează că aceste adăposturi trebuie să fie construite şi întreţinute astfel încât să nu aibă margini ascuţite sau proeminenţe care pot răni animalul.

Nu în ultimul rând, proprietarii au obligaţia de a le asigura animalelor asistenţă medicală în funcţie de necesităţi. Asistenţa medicală va fi asigurată de persoane competente.

Ce sunt relele tratamente și cruzimile față de animale? Cum se pedepsesc ele?

Prin rău tratament se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, precum și supunerea animalelor la eforturi inutile.

Prin cruzime față de animale se înțelege. printre altele:

  1. omorârea animalelor, cu intenție;
  2. practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  3. organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;

Dintre acestea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  1. uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  2. practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  3. organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. rănirea sau schingiuirea animalelor;
  6. intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților.
  7. folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

Raluca Iacob

Legal Intern R&R Partners Bucharest


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment