Tipuri de asigurari in Romania

O asigurare este un instrument care vă protejează de pierderile financiare. Din punct de vedere terminologic, entitatea care oferă asigurări este cunoscută ca asigurator sau companie de asigurări. Persoana sau entitatea care este acoperită de asigurare se numește asigurat, în timp ce persoana care achiziționează o asigurare se numește titular de poliță de asigurare.

Dacă doriți să veniți în România pentru o perioadă lungă sau scurtă de timp trebuie să știți câteva lucruri esențiale despre sistemul de asigurări din România, în ceea ce privește asigurarea pentru imigrare.

Dacă sunteți cetățean al unui stat care nu este membru al Uniunii Europene și doriți să veniți în România, veți avea nevoie de viză, iar în procedura de viză veți avea nevoie de asigurare. Astfel, va trebui să faceți dovada la Ambasada României că sunteți asigurat pentru călătoria dumneavoastră.

Perioada în care vreți să stați în România este un aspect foarte important, pentru că nu puteți veni în România în scopuri a căror realizare necesită o perioadă lungă de timp cu o asigurare turistică. Fiți conștient de faptul că va trebui să furnizați o asigurare care este valabilă pe întreaga durată a vizei. În sistemul de asigurări din România există atât asigurări obligatorii, cât și asigurări pe care le puteți contracta facultativ de la o companie de asigurări.

Asigurarea auto obligatorie

O asigurare obligatorie în România este asigurarea auto, dacă aveți mașină bineînțeles. Acest tip de asigurare se numește RCA și este pentru răspunderea față de eventualele evenimente care ar putea avea loc în timp ce conduceți, cum ar fi un accident.

Cum funcționează acest tip de asigurare? Dacă are loc un accident cauzat de dumneavoastră în timp ce conduceați sau dacă altcineva provoacă un accident în timp ce conducea mașina dumneavoastră, persoanele care suferă un prejudiciu material, în loc să se îndrepte împotriva dumneavoastră pentru repararea acestui prejudiciu, vor merge la compania care v-a asigurat și această companie va plăti daunele.

De asemenea, luați în considerare faptul că prețul asigurării va crește anul următor din această cauză. Deci prețul asigurării depinde și de abilitățile dumneavoastră de șofer. Dacă sunteți un șofer bun, veți plăti mai puțin pe viitor. Dacă aveți un accident, veți plăti mai mult în anii care urmează.

Asigurarea obligatorie a locuinței          

Veți avea nevoie de acest tip de asigurare atâta timp cât aveți o proprietate în România. Acest lucru vă va asigura împotriva dezastrelor naturale, cum ar fi cutremure, pericole de incendiu și inundații.

Asigurare facultativă CASCO     

Această asigurare este pentru mașina dumneavoastră, dar nu este o asigurare obligatorie. Este o asigurare opțională și este mai scumpă decât asigurarea auto obligatorie. Aceasta vă asigură pentru daunele produse din vina dumneavoastră.

Cum funcționează acest tip de asigurare? Dacă aveți un accident de mașină, în timp ce persoana care a suferit pagubele își va repara mașina folosind RCA-ul dvs., dumneavoastră vă veți putea repara mașina cu banii pe care vi-i oferă casa de asigurări de la care ați contractat o poliță de asigurare CASCO.

Asigurare facultativă de risc de sănătate și accidente           

Această companie de asigurări vă va asigura în cazul în care aveți un accident sau se întâmplă altceva care vă pune sănătatea în pericol. De exemplu, dacă vă îmbolnăviți, compania de asigurări vă va da o sumă bani înapoi pentru a merge la spital.

Asigurare facultativă pentru marfă          

Vă puteți asigura casa împotriva incendiilor. De exemplu, acest tip de asigurare este utilă în situația în care ați lăsat aragazul în funcțiune și casa a luat foc.

Asigurare facultativă de răspundere civilă      

Acest tip de asigurare este utilă în cazul în care aveți nevoie de o asigurare profesională sau dacă doriți să vă asigurați casa împotriva chiriașilor.

        Ana – Maria Matahală

                                                                                   Legal Intern R&R Partners București


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment