Închirierea unui imobil ar trebuie să fie mai puțin dificilă decât achiziția sa, cel puțin în teorie. Dificultăți pot apărea pentru un cetățean străin, nefamiliarizat cu limba, legislația și practicile române în materie de locațiune.
Pentru a evita inconvenientele care pot apărea de-a lungul acestui proces, iată câteva aspecte care trebuie avute în vedere.
Trebuie să parcurgi niște etape prealabile contractului
Pentru îndeplinirea acestora, menționează proprietarului că vei avea nevoie de contractul de închiriere pentru a-l înregistra, împreună cu rezidența, la autoritățile pentru imigrare. Acest lucru este în special aplicabil pentru cetățenii statelor din spațiul non-UE, care au îndatorirea de a prezenta o copie a contractului de locațiune, cu mențiunea că proprietarul îți permite să locuieșți acolo.
Deși poate părea derizoriu, acest sfat este necesar întrucât nu rare au fost situațiile în care cei care își ofereau imobilul spre închiriere au refuzat să înregistreze contractul sau au perceput viitorului chiriaș taxe destul de mari pentru această operațiune.
Astfel, pentru a preveni acest tip de probleme, solicită în prealabil proprietarului documentele necesare. Acest demers conferă un mecanism de protecție contra evacuării, valabil chiar și pentru cetățenii statelor terțe de Uniunea Europeană.
Ai grijă cu cine vei încheia contractul
Cu alte cuvinte, verifică dacă această persoană este cu adevărat proprietarul sau o persoană împuternicită legal de către acesta. Se întâmplă frecvent ca persoana care închiriază să fie un prieten sau o rudă de-a proprietarului care se îngrijește de apartamentul respectiv, situație care ar putea genera probleme în viitor.
Cum poți face aceste verificări? Cea mai sigură opțiune constă în a solicita actul de proprietate, care este, de cele mai multe ori, un contract de vânzare. În conținutul acestui contract va trebui să observi dacă cel de la care urmează să închiriezi este aceeași persoană menționată în titlul de proprietate. În caz contrar, cere sfatul unui avocat pentru a-ți confirma dacă aceasta are sau nu dreptul de a încheia contractul!
Examinează starea în care se află apartamentul
Există numeroase contracte care nu oferă o descriere amplă a apartamentului, astfel că se poate ajunge în situația de a efectua cheltuieli suplimentare care, în mod normal nu ar fi trebuit să fie în sarcina ta. Sau poti ajunge sa nu iti recuperezi garantia la sfarsitul perioadei contractuale.
Ai nevoie de un contract detaliat, care să cuprindă o clauză în care sunt descrise mobilierul, obiectele necesare uzului casnic și eventualele defecțiuni ale acestora deoarece, în calitate de chiriaș, ai dreptul, potrivit legii, să primești locuința, împreună cu toate accesoriile sale, într-o stare corespunzătoare utilizării acesteia.
De asemenea, proprietarul are și obligația de a-ți garanta contra viciilor imobilului care împiedică sau, după caz, diminuează utilitatea lui, chiar și în situația în care nu le-a cunoscut la încheierea contractului, deoarece acesta este dator să îți asigure o folosință corespunzătoare pe toată durata locațiunii.
Ține cont de faptul că nu toate utilitățile sunt incluse în chirie
Cheltuielile suplimentare generate de folosința apartamentului, precum întreținerea, lumina, internetul etc. cad în sarcina ta, iar modul de plata al acestora trebuie stabilit încă de la început în contract. În calitate de chiriaș, vei avea datoria de a monitoriza si plăti lunar aceste utilități, fie către asociația de proprietari, cum este în cazul întreținerii, fie direct către furnizori, cum se întâmplă în cazul internetului și gazului, spre exemplu.
Ia în calcul și păstrarea chitantelor sau a altor dovezi de plata, pentru a evita orice inconvenient. Această obligație care îți incumbă trebuie luată în serios, întrucât, dacă există probleme însemnate sau repetate cu plata utilităților proprietarul are la îndemână mai multe demersuri, de la a folosi banii depuși drept garanție până la a rezilia contractul.
Creează-ți o imagine de ansamblu asupra persoanei de la care închiriezi
Esențială este interacționarea cât mai transparentă cu proprietartul imobilului. Află dacă a mai avut chiriași străini și cum s-au derulat raporturile dintre ei, dacă au fost anumite lucruri care i-au displăcut în legătură cu utilizarea apartamentului sau chiar în relațiile dintre foștii chiriași și vecini, dacă există orice alte cerințe din partea sa, spre exemplu cu privire la efectuarea unor vizite pentru a verifica starea locuinței, ori cu privire la împărțirea cheltuielilor privitoare la reparații.
Referitor la acestea din urmă, potrivit legii române, reparațiile mici sunt în sarcina chiriașului, iar cele de o mai mare amploare sunt în sarcina proprietarului.
Pentru a lipsi acești termeni de ambiguitate, recomandabil este să se stabilească un cuantum maxim al reparațiilor considerate ca fiind de o mai mică însemnătate și care să fie suportate de către chiriaș, astfel că cele ce vor depăși această suma vor trebui să fie efectuate de către proprietar.
Un contract de locațiune redactat în termeni cât mai clari, lipsit de lacune, și o comunicare cât mai eficientă cu proprietarul apartamentului sunt elemente-cheie în buna desfășurare a raporturilor contractuale dintre părți.
Ținând cont de sfaturile mai sus prezentate, veți reuși să evitați conflictele sau dificultățile care ar putea surveni atât la încheierea, cât și pe parcursul contractului de închiriere.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!