Dacă ai o firmă în România sau dorești să înființezi una, cel mai probabil ești interesat de noile schimbări în domeniul fiscal. Sistemul de impozitare a fost modificat semnificativ prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022 emisă de Guvern, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Sistemul de taxare românesc care a fost considerat destul de atrăgător inclusiv de către investitorii străini va suferi, așadar, unele modificări. Le vom lua rând pe rând și vom explica modificările esențiale.

Cum pot face afaceri în România?

Legea română oferă 2 modalități principale prin care îți poți deschide o afacere:  unul dintre ele este cel al comerciantului unic înregistrat sau persoană fizică autorizată (PFA), iar celălalt, constituirea unei societăți cu răspundere limitată (SRL), care poate fi o microîntreprindere în sistemul său fiscal cel mai avantajos.

Ce taxe va plăti un PFA din 2023?

Până în 2023, PFA-ul avea un sistem fiscal special foarte atrăgător pentru anumite profesii, precum consultanții IT, impozitându-i cu o sumă plafonată de aproximativ 2.500 de euro dacă aveau un venit de până la 100.000 de euro pe an (norma de venit).  Practic, a fost o cotă de 2,5% aplicată asupra venitului lor până se ajungea la limita treptei de impozitare.

Din păcate, începând cu 2023 pragul va scădea de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Așadar, dacă ai venituri de peste 25.000 de euro pe an, nu vei plăti o sumă plafonată, chiar dacă ai o activitate potrivită pentru norma de venit, ci vei plăti 10% din întregul venit anual (sistem real) plus asigurările sociale și asigurare de sănătate.

Ce taxe va plăti un SRL din 2023?

Impozitele pentru SRL-uri vor suferi 3 modificări principale: nivelul de impozitare, treptele de impozitare și activitatea societății pentru microîntreprinderi.

În ce privește nivelul de impozitare, trebuie să facem distincția între 2 situații: dacă ai sau nu cel puțin un angajat cu contract de muncă cu normă întreagă în societate.  Până în 2023, dacă compania ta nu avea niciun angajat, era impozitată cu 3% pe cifra de afaceri anuală. Dar din 2023 va fi impozitată cu 16% din profit.

Dar dacă societatea ta are cel puțin un angajat cu normă întreagă (român sau de orice altă naționalitate, dacă lucrează legal pentru tine), impozitul va rămâne același ca până acum, 1% din cifra de afaceri anuală. Practic, va trebui să faci câteva calcule pentru a vedea ce tip de impozit este mai potrivit pentru tine – dacă impozitul de 16% pe profit va fi mai mare decât 1% pe venit plus impozitele și salariile pe care le vei plăti pentru angajatul tău.

În ce privește treptele de impozitare, taxa de 1% pe venitul anual se va aplica numai pentru companiile cu cifra de afaceri anuală sub 500.000 de euro. Înainte de 2023, limita era un venit anual de 1 milion de euro.

Iar referitor la activitatea firmei, dacă societatea ta are ca obiect principal de activitate consultanța (codul CAEN principal), aceasta nu va mai fi recunoscută ca microîntreprindere. Deci nu se mai poate califica pentru impozit de 1% pe venitul anual chiar dacă îndeplinește toate condițiile de mai sus. Înainte de 2023, puteai avea și impozit de 1% sau 3% pentru companiile care ofereau servicii de consultanță.

Cum se modifică impozitul pe dividende?

Odată ce societatea ta începe să facă profit, poți retrage bani din companie sub formă de dividende. Dividendele pot fi plătite o dată pe an sau o dată la 3 luni.

Din 2023, impozitul pe dividende va crește la 8% de la 5% pentru toți proprietarii de afaceri.

Cum se modifică contribuțiile la asigurările de sănătate?

Până în 2023, dacă erai rezident al României și dividendele tale anuale depășeau 6.000 de euro, trebuia să plătești o contributie la asigurările de sănătate de 600 de euro. Începând din 2023, această contribuție va avea în schimb 3 trepte, în loc de una singură: la 3.000, 6.000 și 12.000 de euro.

Dacă depășești una dintre treptele de impozitare, vei plăti 10% din valoarea acelei trepte ca asigurare de sănătate. De exemplu, dacă ai venituri de 6.100 de euro din dividende, vei plăti 600 de euro pentru asigurarea de sănătate. Iar dacă ai venituri de 13.000 de euro, vei plăti 1.200 de euro.

 


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!