Cum pot obține un împrumut sau credit ipotecar în România ca expat?

Dorești să cumperi o proprietate sau o mașină în România, dar ai prefera să aplici pentru finanțare, decât să plătești totul în avans? Sau ai nevoie de niște bani pentru afacerea ta, dar nu ai idee de unde să începi?

Află mai multe despre unul dintre subiectele cele mai de interes pentru clienții noștri – cum să obții un împrumut sau un credit ipotecar în România, ca expat sau străin.

Cum găsesc cele mai bune oferte bancare?

După ce găsești imobilul pe care vrei să îl cumperi sau ai un plan de investiție pentru afacerea ta, sfatul nostru este ca în loc să mergi din bancă în bancă, în căutarea finanțării, să angajezi o persoană specializată în astfel de probleme.

Acesta poate să fie un consultant financiar sau un broker de credite, deoarece o persoană specializată în credite va avea legături cu multe bănci și se va asigura că dosarul tău merge mai rapid în acest proces. Sau că acesta nu se blochează pe drum!

Ofertele pe care le poți obține sunt, de obicei, chiar mai bune decât cele pe care le-ai avea când contactezi singur banca, fără reprezentare. Așa că brokerii îți pot economisi mulți bani și timp. Ca să nu mai vorbim de faptul că vor ști deja ce bănci sunt mai prietenoase cu expații și care nu, care sunt mai deschise investițiilor în afaceri sau mai degrabă ipotecilor sigure, și vor avea o idee generală asupra dobânzilor pe care ți le poate oferi fiecare bancă.

Noi la R&R Partners nu suntem noi înșine brokeri de credite, suntem un birou de avocatură și te putem ajuta cu alte aspecte legale ale achiziției imobilelor. Dar îți putem recomanda brokeri de credit competenți care să te ajute pe partea de consultanță.

Pot avea venituri din străinătate?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi când ceri finanțare în România ca străin sau expat este că multe bănci ar putea fi reticente în a acorda un împrumut dacă ai venituri din străinătate. Problema cu un astfel de venit este că, dacă se întâmplă ceva și nu mai plătești ratele, este foarte greu pentru bancă să țși recupereze banii.

De exemplu, dacă aplici pentru un credit ipotecar ca angajat român, banca îți poate popri cu ușurință conturile dacă te hotărăști brusc să nu vă mai faci plățile lunare. Dar dacă primești un salariu de la o companie străină sau dividende de la o afacere din străinătate, cel mai probabil această sumă va fi primită într-un cont dinafară. Sau poate fi transferată cu ușurință într-un astfel de cont, dacă dorești să „scapi” de plățile împrumutului. Iar acesta este un risc pe care majoritatea băncilor nu și l-ar asuma.

Pe de altă parte, dacă ești străin și soțul tău este un român care primește venituri în țară, s-ar putea să ai șanse mai mari să obții un împrumut – chiar dacă veniturile acestuia sunt mai mici decât ale tale. Am avut mulți clienți în această situație de-a lungul timpului. Dar, este adevărat, nu toată lumea poate apela la această soluție anume.

Când fac următorul pas?

În toate cazurile, când vine vorba în special de achiziționarea proprietății, sfatul nostru este să nu semnezi niciodată un precontract și să nu plătești bani în avans înainte de a-ți asigura efectiv împrumutul, dacă depinzi efectiv de acesta.

Aprobarea prealabilă de către bancă este în regulă, însă nu și evaluările inițiale. Așa că așteaptă pentru ok-ul băncii pentru credit și abia ulterior realizează promisiuni legale față de potențiali vânzători.

Ar trebui să solicit un împrumut direct la banca mea?

Dacă locuiești în România în acest moment, este posibil să ai deja un cont personal sau de afaceri deschis la o anumită bancă.

Și, cu siguranță, să mergi la acea bancă pentru un împrumut poate părea o idee perfectă. Ești deja familiarizat cu sistemul lor bancar online, cu funcționarii bancari și știi cu cine să vorbești.

Totuși, aceasta este o greșeală comună pe care o fac atât românii, cât și străinii – mulțumindu-ne cu cea mai „ușoară” alternativă, care în multe cazuri nu este cea mai bună. Chiar dacă îți imaginezi că această bancă este deja familiarizată cu tine și sursele tale de venit, ei au deja dosarul tău și lucrurile ar merge mai bine acolo, nu este întotdeauna cazul.

Multe bănci care sunt prietenoase cu clienții atunci când deschid conturi bancare standard nu sunt la fel de eficiente atunci când oferă finanțare. Astfel, ar putea dura mai mult timp să îți proceseze dosarul sau pot avea dobânzi mai mari decât alte bănci. Și, până la urmă, vrei ca împrumutul tău să fie obținut cu o dobândă cât mai mică, nu să plătești mai mult doar pentru comoditate.

Așadar, sfatul nostru final este să compari prețurile, să obții cât mai multe oferte bancare și să decizi abia mai ulterior cu ce bancă vei colabora.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment