Există mai multe tipuri de instanțe judecătorești în România pe care ar trebui să le cunoaștem, de principiu. Multe dintre infracțiuni sunt judecate direct la Curtea de Apel, de exemplu, pe când altele rămân în competența judecătoriilor. Instanțele fac parte din puterea judecătorească, pe lângă Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii. Totuși, vom sublinia ideile importante pe care ar trebui să le cunoaștem când vine vorba de instanțele de judecată din țara noastră.
Ce este o instanță judecătorească?
O instanță este un spațiu în care conlucrează judecători, grefieri și alte persoane cu rol esențial în desfășurarea cât mai optimă a proceselor existente. Aici pot exista mai multe tipuri de procese – de ordin civil, penal, contencios administrativ, fiscal, etc. Totalitatea instanțelor de judecată poartă denumirea de sistem judiciar care este organizat sub formă de piramidă.
În formă de piramidă?
Da. Concret, ierarhia constă în judecătorii, tribunale, curți de apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În funcție de prevederile legale, anumite procese pot fi judecate în primă instanță la judecătorie, dar și la tribunal.
Ce se întâmplă la judecătorie?
Vom regăsi judecătorii în fiecare județ (de pildă, în județul Teleorman există Judecătoria Alexandria, Judecătoria Zimnicea, Judecătoria Videle, etc, acestea fiind orașe), inclusiv în Municipiul București, în funcție de sectoare. De exemplu, dacă avem o anumită cerere privitoare la împărțirea unei moșteniri, ne vom îndrepta prima dată către judecătorie, ținând cont de problema pe care o supunem spre judecată.
Dar la tribunal?
La tribunal vor ajunge procesele care nu sunt date, în primă instanță, judecătoriilor. Acestea se vor regăsi în reședința de județ, dar și la nivelul Municipiului București (dacă mergem pe același exemplu, există un singur tribunal în Teleorman, localizat în Alexandria – Tribunalul Teleorman). Totuși, dacă nu suntem mulțumiți de hotărârea judecătorească dată la judecătorie, tribunalul joacă rolul și de instanță de apel, adică va fi atacată hotărârea respectivă la tribunal și se va rejudeca dacă legea permite acest lucru.
Ce reprezintă o curte de apel?
Și curțile de apel pot juca rolul de primă instanță, mai ales dacă vorbim, în principiu, de ceea ce ține de contencios administrativ. Totuși, la fel ca în cazul tribunalului, poate avea rol de instanță de apel atunci când o hotărâre judecătorească emisă de tribunal se poate ataca pe mai departe. Curțile de apel nu sunt atât de numeroase precum judecătoriile și, în unele cazuri, cuprind mai multe regiuni (de exemplu, în regiunea Dobrogea există doar Curtea de Apel Constanța).
Ultima instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție
Există o singură instanță de acest tip, în București. Aici nu se judecă procese în primă instanță, ci ajung, de exemplu, recursurile declarate împotriva unei hotărâri a unei curți de apel.
Miruna-Casiana Dumitrascu
Content Creator @ R&R Partners Bucharest
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!