Ce învățăm la drept constituțional în facultate

 Emoțiile de la începutul facultății sunt încărcate de entuziasm, dar și de o stare de tulburare. Pe de-o parte, te încântă ideea că vei fi student la Drept pentru următorii patru ani și că îți vei cunoaște colegii cu care vei sta în sălile de lectură să înveți. Pe de altă parte, te simți pierdut printre atâtea noțiuni noi și materii al căror cuprins nu îl înțelegi, iar expresiile juridice te răvășesc puternic.

Printre toate acestea, dreptul constituțional vine ca o gură de aer, un exercițiu de respirație în momente stresante. Îți amintești brusc de lecțiile despre drepturile fundamentale pe care le-ai învățat în gimnaziu și ai un sentiment că vei pricepe, în sfârșit, discuțiile politice. Această disciplină lucrează cu idei pe înțelesul oricui, lecțiile reprezintă o eficientă oportunitate pentru a stârni dezbateri, iar astăzi vom prezenta principalele lucruri pe care le înveți la drept constituțional.

Despre constituție și despre activitatea Curții Constituționale a României

Așa cum reiese încă din titlul materiei, Constituția este epicentrul dreptului constituțional, legea fundamentală a unui stat și garantul dreptății. La cursurile și seminarele acestei discipline vei așeza pe bancă întotdeauna Constituția României, de care te vei sprijini în rezolvarea spețelor și a altor probleme de drept. Orice lege care intră în vigoare în statul român trebuie să fie conform acestui document, scurt ca număr de pagini dacă ar fi să îl comparăm cu alte materiale didactice de la Drept, dar extrem de important pentru buna desfășurare a întregului proces legislativ.

Vei avea ocazia să studiezi cum a apărut ideea unei astfel de legi în mintea oamenilor, dar și cum se adoptă aceasta sau cum se modifică, îți vei însuși concepte cu privire la principiile constituționale și cum acestea îndrumă realizarea sistemului normativ.

Totodată vei descoperi că una dintre instituțiile valoroase ale statului român este Curtea Constituțională a României, o autoritate jurisdicțională care veghează la respectarea normelor și principiilor din legea fundamentală, printre atribuțiile acesteia numărându-se oferirea de avize consultative cu privire la diverse probleme ale statului și hotărârea excepțiilor de neconstituționalitate.

Vei învăța totuși că nu trebuie să existe o constituție într-un stat pentru ca dreptul constituțional să existe, fiind o ramură a dreptului public care înglobează o largă arie de norme și de activități.

Noțiuni despre desfășurarea sistemului puterilor statului

Un alt motiv pentru care să fii recunoscător existenței dreptului constituțional e faptul că vei studia despre principiul ierarhiei actelor normative într-un stat, respectiv despre piramida lui Hans Kelsen, care-ți va fi de folos și la alte discipline precum e dreptul civil. Vei afla despre procedeul prin care se adoptă sau se pune în aplicare o lege în România, despre separarea puterilor în stat, dar și modul în care acestea colaborează.

Conceptul de cetățenie și însemnătatea lui

O vastă parte a materiei dreptului constituțional se axează pe cetățenie, condiția naturii sale juridice și aplicarea ei în România. În cadrul lecțiilor, îți vor fi explicate procedeele de dobândire sau chiar de pierdere a cetățeniei și motivele pentru care e atât de prețioasă consacrarea acesteia în Constituție.

Și, în final, despre drepturile și obligațiile fundamentale

Însumând un Titlu întreg în Constituție intitulat Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale, care cuprinde nu mai puțin de 46 de articole, acest capitol al dreptului constituțional clarifică întrebările avute de studenți cu privire la beneficiile unui cetățean, dar și pe cele ce se referă la obligațiile unei persoane. Vei afla tipurile de clasificare și despre generațiile de drepturi și de ce sunt ele atât de însemnate, importanța lor fiind mult mai complexă decât ceea ce s-ar înțelege doar din enunțarea lor în lege.

Valoarea acestui întreg capitol este aceea de a descoperi ceea ce îți oferă statul, dar și limitele drepturilor și libertăților.

Concluzionând, dreptul constituțional reprezintă o disciplină deosebită, care îți va îmbogăți atât cunoștințele de cultură generală, dar care-ți va fi și un sprijin de nădejde în următorii ani de facultate, folosind conceptele studiate și în cadrul învățării altor ramuri de drept.

Păduraru Constantina

Legal Intern R&R Partners Bucharest


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment