Ai auzit de Curtea Constituțională a României (CCR)? Știi ce face această instanță specială?
Află mai multe de la firma noastră de avocatură, mai jos!
Care este rolul Curţii?
Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, independentă faţă de orice altă autoritate publică.
Aceasta indeplineste rolul de “garant al supremaţiei Constituţiei’’, atribuţiile sale fiind înscrise la art.146 din Legea fundamentală.
Care este organizarea Curţii?
Conform art.5 din Legea nr.47/1992, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Mai mult, Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.
Cum este sesizată?
Curtea se bucură de o competenţă largă, însă aceasta poate fi sesizată doar in cazurile expres prevăzute in art. 146 din Constituţia republicată sau din legea sa organică.
Pentru a fi valabile, sesizările trebuie sa fie motivate si realizate în scris.
Poate Curtea să fie sesizată direct?
Curtea poate fi sesizată direct de catre Avocatul Poporului sau de către instanţa de judecată sau de arbitraj comercial în faţa căreia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate de către parţi.
Pe langă această reglementare, Curtea poate fi sesizată si de Preşedintele României, unul dintre preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, de parlamentari, de Guvern si de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Unde se publică hotărârile Curţii?
Deciziile, hotărârile şi avizele se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind general obligatorii, ceea ce inseamnă ca nu pot fi supuse căilor de atac şi au putere numai pentru viitor.
De asemena, cererile adresate Curţii Constituţionale sunt scutite de taxa de timbru.
Care sunt atribuţiile Curţii Constituţionale în România?
Printre atribuţiile Curţii Constituţionale (CCR) se numară: se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, înainte de ratificarea acestora de Parlament, soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!