SRL vs PFA | Ce forma de organizare ti se potriveste?

În momentul în care te decizi să devii antreprenor, inevitabil apare întrebarea “Dar sub ce formă îmi voi desfășura activitatea?”. Având în vedere că există o multitudine de variante, ești pus în situația în care trebuie să analizezi ce formă se potrivește mai bine viitorului tău business.

Vom discuta în acest articol despre principala dilemă cu care te poți confrunta și o vom face pe înțelesul tău, așa încât să poți lua o decizie în consecință de cauză: SRL versus PFA – înspre care să te îndrepți?

Ce este un SRL?

Prescurtarea de ‘SRL’ provine de la Societate cu Răspundere Limitată. Această formă de organizare este reglementată de Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale.

! Trebuie să facem, totuși, o distincție. Există formă de SRL – D, cât și formă de SRL simplu. SRL – D este un ajutor oferit antreprenorilor la început de drum, fiind scutiți de o serie de taxe și impozite.

Diferența dintre cele două este redată de vechime, în sensul că vei avea calitate de debutant odată cu înființarea firmei în primii ani la un SRL-D. După împlinirea unei anumite durate de timp, ești obligat să convertești acel SRL-D în SRL.

Conform Ordonantei de Urgență nr. 6/2011pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de microîntreprindere aparţînând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii, “la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc 3 ani de la dată înregistrării”.

Cu toate acestea, SRL-D este avantajos doar dacă ai salariați în firma. În caz contrar, toate sumele pe care le salvezi la înființarea SRL-D va trebui să le plătești chiar în cuantum mai mare când ești obligat să îl convertești în SRL simplu, peste 3 ani.

În concluzie, recomandăm în majoritatea cazurilor înființarea încă de la început a unui SRL simplu, nu SRL-D.

Ce este un PFA?

Tot o formă de organizare este și PFA-ul, acronimul fiind reprezentat de Persoană Fizică Autorizată.

Aceasta este reglementată de Ordonanța de Urgență nr 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Cum se înființează?

Chiar dacă vorbim despre SRL sau PFA, acestea se înființează prin depunerea mai multor documente către Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Puteți află mai multe informații despre ce acte pot fi depuse pentru PFA aici, iar pentru SRL aici.

 

Trebuie să am experiență în domeniu să pot înființa firma?

Dacă alegi PFA-ul, trebuie să dovedești pregătirea profesională sau experiență profesională a ta.

Adică trebuie să depui, printer documente, și adeverințe, diplome, etc. La SRL nu este necesar.

Cât trebuie să depun pentru capitalul social?

Să lămurim ce înseamnă capital social: o suma de bani minimă pe care firma ta trebuie să o aibă că să poată fi înființată. Din această suma vor fi plătite diverse, în funcție de necesități.

Pentru PFA nu există o cerință privind capitalul social, practic, nu trebuie depus niciun ban, în schimb pentru SRL trebuia in trecut să depui minim 200 lei. Această cerință nu mai există acum în lege.

Câți angajați pot să am?

În timp ce la SRL poți avea oricâti angajați dorești, la PFA există o limitare din acest punct de vedere. Legea permite un număr maxim de 3 angajați alături de care să își desfășoare activitatea.

Pot să am și asociați?

Doar la SRL – max. 50 de asociați, însă la PFA nu.

Câte activități îmi permite legea să desfășor?

Nu există o condiționare pentru SRL, poți să desfășori oricâte activități dorești. Aceste activități sunt concretizate în coduri CAEN (adică Clasificarea Activităților din Economia Națională).

De exemplu, dacă dorești să desfășori activități veterinare, vei avea codul CAEN 750. PFA-ul poate desfășura până la 5 activități prevăzute de cod.

Am nevoie de un specialist pentru contabilitate?

La PFA contabilitatea se ține în partidă simplă, așa încât ai putea să te ocupi personal de această.

Nu este atât de complicat și dacă ai câteva noțiuni, te poți descurcă. În schimb, la SRL lucrurile se schimbă, aici vei avea nevoie de un expert contabil pentru că se ține în partidă dublă.

Care este cuantumul taxelor pe care trebuie să le plătesc?

În general, taxele pentru PFA sunt destul de mari, per total reprezentând o treime din venitul încasat.

Pe de altă parte, la SRL discutăm despre 1% (în cazul în care nu ai angajați), și 3% (în cazul în care ai) impozit pe venit, adăugând și impozitul pe care îl plătești pentru dividende.

Pot folosi banii firmei în orice moment?

Nu chiar. La PFA poți să beneficiezi de bani oricând, nu trebuie să aștepți o anumită perioadă de timp.

În schimb, la SRL trebuie să îți acorzi dividend că asociat pentru a-I pune în contul personal și mai apoi poți efectua orice cheltuiala dorești. Dar și aceste dividende vor fi acordate fie trimestrial, fie anual.

Dacă am datorii, răspund cu bunurile proprii?

Depinde de alegerea ta. În cazul SRL-ului, după cum denumirea este chiar specifică, vei răspunde doar cu bunurile firmei, în limita capitalului social.

În schimb, PFA-ul va răspunde și cu toate bunurile sale personale pentru a-și achita datoriile.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment