Ai auzit vreodată despre societățile „pe raft” sau „lăsate la raft”? Știi dacă genul acesta de firme există sau nu în România? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
O companie „pe raft” este un tip de firmă pe care o înființezi și ulterior o lași deoparte, similar cu plasarea ei pe un „raft”, pentru că nu dorești să facturezi pe ea imediar. Spre deosebire de o societate obișnuită, pe care o înființezi și apoi începi să o utilizezi, emițând facturi și oferind produse sau servicii clienților, o societate „pe raft” nu este activă după formarea ei. În schimb, este înființată și apoi rezervată, de obicei pentru ca altcineva să o preia în viitor.
Societățile „pe raft” sunt de obicei create de avocați specializați în acest domeniu. Ei înființează aceste companii, iar când un client sau un potențial client are nevoie rapid de o firmă, aceștia pot oferi o companie din „raftul” lor. Nu este, desigur, oferită gratuit – procedura implică un onorariu, iar acțiunile companiei sunt atribuite clientului, persoanei care dorește să dețină acea firmă în viitor (proces cunoscut sub denumirea de „cesiune de acțiuni”).
Care sunt avantajele unei societăți „pe raft”?
Timp și bani
Primul avantaj îl reprezintă timpul și banii. În multe jurisdicții, poate dura mult timp să deschizi o firmă—uneori săptămâni sau chiar luni, în funcție de țară.
Achiziționând o companie „de pe raft”, procesul poate fi foarte rapid și eficient. În unele jurisdicții, taxa pentru preluarea unei companii „pe raft” este mai mică decât cea pentru înființarea unei societăți de la zero. Cu toate acestea, nu este cazul și în România, după cum vom explica mai jos.-
Istoricul companiei
Un alt avantaj al achiziționării unei companii „de pe raft” este că deja are un istoric în spate. Spre deosebire de o firmă nou înființată, această este înregistrată de luni sau chiar ani, ceea ce poate fi benefic dacă dorești să aplici pentru un împrumut bancar, să participi la licitații publice sau să arăți clienților că afacerea ta există de mai mult timp.
Totuși, deși este un avantaj de care unele persoane se folosesc, noi nu încurajăm această practică pentru a crea o imagine favorabila firmei în mod artificial.
Mai puțină birocrație
În anumite țări și jurisdicții, cumărarea unei companii „de pe raft” poate implica mai puține acte și formalități decât înființarea unei firme de la zero.
De obicei, avocații se ocupă de acte, ceea ce îți facilitează situația ca antreprenor. În loc să semnezi nenumărate documente și să schimbi multă corespondență, va fi nevoie să semnezi doar câteva acte, ceea ce face această opțiune mai convenabilă.
Pentru ce poți folosi o societate „la raft”?
Poți utiliza o companie „la raft” pentru aproape orice afacere permisă în jurisdicția în care este înregistrată compania. Aceasta poate varia de la vânzarea de produse online până la oferirea de servicii către clienți. Totuși, odată ce achiziționezi compania „pe raft”, ar trebui să verifici cerințele specifice pentru afacerea ta, avizele și autorizațiile aferente.
De ce este important acest lucru? O societate „pe raft” nu deține, în general, autorizații specifice. De exemplu, dacă ești dentist și dorești să folosești acest tip de companie pentru a-ți deschide un cabinet stomatologic, va trebui să obții toate autorizațiile necesare de la autorități pentru a opera în mod legal. Același lucru se aplică și pentru afaceri din domeniul alimentar.
Cu alte cuvinte, achiziționarea unei companii „pe raft” nu elimină toată birocrația necesară pentru ca afacerea ta să funcționeze în conformitate cu reglementările în vigoare.
Societățile „pe raft” în România
În România nu există companii „pe raft” în adevărat sens al cuvântului.
Legea română este diferită de legislația din alte țări, cum ar fi Marea Britanie sau SUA, unde există companii „pe raft” propriu-zise. În România, nu există conceptul de „raft” în care poți păstra o firmă inactivă după înființare. Echivalentul ar fi deschiderea unei firme pe numele tău, suspendarea activității și transferarea acesteia ulterior către altcineva. Această suspendare reprezintă o pauză a afacerii tale. Între timp, ești în continuare obligat să depui anumite acte la autorități, precum declarațiile fiscale la ANAF. Cu toate acestea, suspendarea nu funcționează la fel ca firmele „pe raft” prezente în alte țări.
Conceptul fundamental al unei companii „pe raft” este similar, în sensul că o poți înființa rapid și suspenda până când cineva dorește să o cumpere. Totuși, există diferențe semnificative. De exemplu, în România, nu poți garanta că o companie la raft nu a desfășurat activitate anterior sau nu a primit chiar amenzi sau sancțiuni de la ANAF. În schimb, trebuie să te bazezi pe buna credință a persoanei care îți vinde firma respectivă.
Prin urmare, nu recomandăm clienților să se bazeze pe acest tip de societate atunci când vor să își înceapă afacerea în România (în ciuda numeroaselor site-uri care promovează aceste servicii)
În concluzie, conform legislației române, nu există reglementări specifice pentru așa-zisele companii „pe raft”. Există doar posibilitatea de a ceda acțiunile sau părțile sociale dintr-o firmă mai veche, posibil suspendată, proces care implică numeroase riscuri.
Ce ar trebui să fac dacă totuși cumpăr o firmă „de pe raft”?
Trebuie să realizezi o verificare prealabilă a firmei, care poate fi mai lungă și mai costisitoare decât înființarea unei firme de la zero. Acest lucru ne conduce la cel mai important aspect referitor la firmele din România, anume că procesul de înființare este relativ rapid și simplu.
În România, înființarea unei firme—de obicei o societate cu răspundere limitată (SRL)— se realizează rapid. Nu ai nevoie de luni sau săptămâni întregi pentru a o înființa.
În general când clienții vin la noi pentru a înființa o societate română, menționăm că înființarea durează, de obicei, aproximativ două săptămâni din momentul în care începe procesul. Acest interval include redactarea documentelor, trimiterea acestora către client pentru semnare și în final înregistrarea la Registrul Comerțului.
Spre deosebire de achiziționarea unei firme mai vechi, înființarea unei firme noi în România nu necesită un proces de verificare prealabilă, ceea ce o face o opțiune mai sigură și utilă.
Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!