Ai o afacere în altă țară? Te gândești să îți muți firma în România, fie din motive fiscale, fie pentru că locuiești sau lucrezi aici?
Află mai jos, de la avocații noștri, tot ce trebuie să știi!
A avea o afacere în România nu te exclude de la nicio obligație fiscală în statul tău de origine
Trebuie să ai în vedere faptul că locul de unde se desfășoară afacerea are o importanță deosebită în stabilirea modului în care este impozitată compania, iar locul în care locuiești are o influență puternică în ceea ce privește impozitul personal.
Practic, există două taxe pe care le plătești ca proprietar al unei companii:
- impozit pe venit, care este plătit de compania ta și cel mai mic pe care îl poți avea este de 1% dacă ai un angajat cu normă întreagă în România.
- impozit pe dividende, care este plătit în numele tău de către companie atunci când retragi dividendele din companie.
Pe scurt, trebuie să știi că firma ar trebui să fie administrată din România pentru a nu avea probleme cu reinterpretarea rezidenței fiscale și trebuie să aplici pentru rezidența fiscală după 185 de zile de ședere în România, pentru a-ți obține rezidența fiscală.
Dacă te afli în această situație, reține că poți rezerva o consultație cu noi și îți putem oferi sfaturi personalizate sau chiar te putem asista în deplina procedură, astfel încât să nu ai nicio problemă cu organul fiscal român. Poți rezerva o consultație la următorul link.
În calitate de cetățean străin, vei fi considerat rezident fiscal al țării tale
Deși se presupune că societatea este rezident fiscal român, tu, în calitate de cetățean străin, nu ești prezumat a fi rezident fiscal român, iar țara ta te va considera rezident fiscal până la schimbarea rezidenței fiscale.
Pentru aceasta va trebui să te dez-înregistrezi din statul de cetățenie și să obți un certificat de rezidență fiscală românească, ulterior toate veniturile (străine și românești) vor fi declarate doar în România și țara ta de cetățenie nu va avea nicio pretenție asupra acestora.
Până la schimbarea rezidenței fiscale, trebuie să știi că toate dividendele pe care le obți din România trebuie raportate în țara de rezidență fiscală și se va aplica tratatul de evitare a dublei impuneri dacă este disponibil. Prin urmare, ar trebui să planici mutarea afacerii tale din timp, astfel încât să nu ai probleme cu fluxul de numerar sau cu impozitarea.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?