Difuzezi muzică la business-ul tău? Iată ce trebuie să știi

Dacă doriți să difuzați muzică în deplină legalitate în spații precum restaurante, baruri, săli de așteptare, saloane, va trebui să obțineți o licență de utilizare a muzicii în scop ambiental pentru fiecare activitate și punct de lucru în care difuzați muzică în public.

Dacă achiziționați un CD sau DVD din magazin, puteți asculta melodia sau viziona videoclipul în privat, fără plăți suplimentare. Dar dacă le difuzați în public, în scop comercial, va trebui să plătiți taxe de difuzare.

Licențele se obțin, după caz, de la următoarele instituții: CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti, UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România) sau UCMR – ADA (Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor). Cele trei instituții acționează in același domeniu, dar reprezintă grupuri separate de artiști și colectează taxe în numele lor: CREDIDAM reprezintă drepturile interpreților de muzică, UCMR-ADA reprezintă drepturile de autor ale compozitorilor, iar UPFR producătorii de muzică.

Există două tipuri de licenţe: licenţa de reproducere care se plăteşte către UPFR, dacă se difuzează un playlist muzical propriu, și licenţa de comunicare a operelor muzicale, care se plăteşte către toate cele trei instituţii de mai sus.

Licenţa UPFR nu este transferabilă și puteţi opta pentru o perioadă de valabilitate de până la 1 an, cu posibilitate de prelungire.

Valoarea remunerațiilor se calculează în funcție de categoria din care face parte agentul economic, suprafaţa utilă a fiecărui punct de lucru și localizarea într-o zonă urbană, turistică sau într-o zonă rurală, după caz. Taxa se plăteşte lunar pentru fiecare punct de lucru al agentului economic.

Cu titlu de exemplu, dacă doriți să difuzați muzică într-un mall va trebui să plătiți o taxă pentru muzică ambientală de aprox. 1800 lei/luna, dar dacă vreți să puneți muzică într-un restaurant sau bar de peste 500 m.p dintr-un oraș turistic veți plăti 350 lei/lună.

Aceste obligații de plată se stabilesc în baza Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturi conexe.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!


5 Comments

 • pricope florin
  Posted February 16, 2021 4:23 pm

  Daca unitatea(restaurant/bar)nu are sistem audio propriu,dar are un contract cu o formatie/dj autorizati/platitori de taxe/de ucmr-ada,credidam…mai este obligata sa plateasca taxa ucmr-ului?

  • R&R Partners Bucharest
   Posted February 19, 2021 9:06 am

   Buna ziua, va referiti la cazul in care formatia canta propriile melodii sau aveti in acelasi timp si melodii difuzate prin radio, TV sau alte modalitati?

 • cristina olar
  Posted March 23, 2021 4:40 pm

  Buna ziua , avem un bar mic , cu 50 locuri , un singur tv pe care ruleaza programe sport . Ce ar trebui sa avem?

 • Voicu Gheorghe
  Posted April 7, 2023 10:29 am

  Buna ziua Am un bar mic de 40 mpatrati pot pune muzica pe o boxa cu blotoh

  • R&R Partners Bucharest
   Posted April 25, 2023 11:57 am

   Ce muzica?

Leave a comment