Cum să modific firma mea la Registrul Comerțului

Dorești să faci schimbări semnificative în societatea ta, cum ar fi mutarea sediului, modificarea numeluir, a administratorilor sau acționarilor? Dacă da, ai ajuns la locul potrivit! Vom răspunde la toate întrebările tale, mai jos.

Suntem R&R Partners, o firmă de avocatură situată în București, specializată în Drept Comercial, Dreptul Imigrației și Dreptul Imobiliar. Așadar, dacă ai nevoie de ajutor cu orice aspect legat de legislația română, nu ezita să programezi o consultație juridică pe site-ul nostru sau să ne scrii la office@rrpb.ro.

Înainte de toate

Dacă citești acest articol, probabil deja ai înființat o firmă în România sau te gândești să faci asta pe viitor. Dacă acesta este cazul, fii sigur că există modalități prin care poți aduce schimbările dorite. În plus, te putem ajuta cu procesul.

Probabil știi deja că poți înființa și modifica societatea ta complet online. Dacă nu ți-ai înființat încă firma, poți urmări video-ul nostru  în legătură cu acest subiect. Principalul avantaj al procedurii la distanță este că nu trebuie să vii fizic la biroul nostru din
București, la Registrul Comerțului sau nici măcar să fii în județul în care ai sediu ori în România, cu totul. Poți să ne trimiți toate documentele necesare legate de afacerea ta pe email și noi ne vom ocupa de tot.

Cu toate acestea, pentru a efectua orice modificări, tu sau acționarii tăi trebuie să ne autorizați să acționăm în numele vostru. Aceste schimbări pot include modificarea obiectului de activitate al companiei, numele sau a sediul firmei. Indiferent de modificare, este necesară aprobarea acționarilor pentru fiecare acțiune specifică printr-o hotărâre a asociaților (fie ea colectivă sau unică, dacă avem firmă cu un singur asociat).

Prin urmare, este important să păstrezi o copie actualizată a actului constitutiv. Acest document conține numele companiei, sediul, tipul de activitate și lista administratorilor și acționarilor. Orice schimbare fundamentală a firmei necesită și modificarea actului constitutiv.

Schimbarea sediului

Pentru a schimba sediul firmei tale, cea mai importantă condiție este să furnizezi dovada noii locații. Aceasta va fi în general un act de proprietate, contract de închiriere sau comodat. În România, persoanele juridice trebuie să aibă un sediu stabil.

Cu toate acestea, dacă nu ai nevoie de un birou fizic, oferim clienților noștri posibilitatea de a stabili un sediu virtual la locația noastră. Totuși, acest serviciu nu include spațiul de birou efectiv, gestionarea corespondenței sau servicii de secretariat. Dar această adresă virtuală asigură că afacerea ta poate funcționa legal în România fără un birou fizic. De asemenea, preluăm orice corespondență oficială care nu poate fi trimisă decât la sediul tău declarat, precum notificări de la ANAF, citații, cereri de chemare în judecată.

Numele societății și obiectul de activitate

Să zicem că decizi să treci de la vânzarea de servicii IT la vânzarea de cărți pe Amazon, ceea ce presupune schimbarea numelui companiei tale din „Servicii IT Profesionale SRL” în „Cărți Frumoase SRL”.

În acest caz, va fi necesar să schimbi și obiectul de activitate al firmei tale. Aceste modificări necesită depunerea documentelor completate în mod corect la Registrul Comerțului. Recomandăm să soliciți asistența juridică a unui profesionist pentru a asigura că acest proces se desfășoară rapid și fără probleme.

Modificarea acționariatului

Dacă ți-ai vândut compania sau dorești să te retragi prin vânzarea totală sau parțială a acțiunilor, acest lucru este posibil.

În acest sens, este posibil să știi deja că România oferă un sistem fiscal favorabil pentru microîntreprinderi, cu rate de impozit pe profit cuprinse între 1-3% din venitul total. Totuși, începând cu anul 2024, antreprenorii nu mai pot deține peste 20% din acțiunile mai multor microîntreprinderi (videoclip în engleză).

Pot să fac aceste schimbări de unul singur?

La acest moment, s-ar putea să te întrebi dacă poți face aceste modificări corporative de unul singur. Deși teoretic acest lucru este posibil, în practică acestea implică o procedură complexă și o documentație dificil de completat. Greșelile pot fi costisitoare și pot întârzia semnificativ procesul birocratic.

Toate formularele trebuie completate în limba română, în mod dorect, iar în cazul oricărei erori ai o singură șansă pentru completarea dosarului. După aceasta, dacă solicitarea ta este respinsă, nu primești a doua oportunitate să depui actele corect. Chiar și cu ajutorul unui persoane familiarizate în domeniu, este adesea nevoie de cunoștințele specializate în domeniul juridic. Acest lucru se aplică și în cazul contabililor companiei tale, care, în ciuda expertizei lor, pot să nu fie familiarizați cu cerințele specifice. Mulți dintre foștii noștri clienți au constatat că încercarea de a efectua aceste schimbări fără asistență juridică profesională poate fi contraproductivă și chiar mai costisitoare pe termen lung.

De asemenea, poți lua în considerare efectuarea întregii documentații online, dar acest lucru necesită o semnătură electronică și implică proceduri birocratice suplimentare. Obținerea ajutorului unui profesionist poate ajuta la atenuarea acestor riscuri și la simplificarea procesului.

Pot să solicit serviciile voastre dacă am apelat deja la ajutorul unui profesionist?

Dacă lucrezi în prezent cu un consultant sau o firmă, dar nu ești mulțumit de rezultate, poți apela la serviciile noastre. Avem o vastă experiență în a asista clienți în situații similare.

Asigură-te că toate documentele tale sunt organizate și accesibile, inclusiv cele mai recente versiuni ale actului constitutiv, așa cum sunt depuse la Registrul Comerțului. Dacă acestea nu sunt disponibile, le putem obține pentru tine, dar acest lucru poate genera costuri suplimentare. Pentru ușurința procedurii, recomandăm păstrarea documentelor în formate editabile, precum documentele Word.

Acestea sunt doar câteva dintre sugestiile pe care le oferim clienților și urmăritorilor noștri după ce și-au deschis firma în România. Dacă dorești să obții mai multe sfaturi în acest sens, poți urmări video-ul nostru în engleză aici.

 

Concluzie

Cu documentația corespunzătoare și înțelegerea pașilor necesari, aproape toate aspectele companiei tale pot fi modificate. Totuși, traversarea procedurilor birocratice complexe poate constitui o adevărată provocare. De aceea, asistența juridică profesională este foarte recomandată.

Dacă ai întrebări despre situația ta specifică privind modificările corporative sau ai nevoie de asistență în Drept Comercial, Dreptul Imigrației sau Dreptul Imobiliar în România, suntem aici pentru a te ajuta. Programează o consultație prin intermediul site-ului nostru sau contactează-ne la office@rrpb.ro.

Pentru a afla mai multe despre firma noastră de avocatură și pentru a

 rămâne la curent cu subiectele pe care le discutăm, explorează articolele pe care le publicăm pe site-ul nostru și vizualizează videoclipurile de pe pagina noastră YouTube. În plus, nu ezita să ne urmărești pe conturile de Facebook, Instagram și LinkedIn.



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment