Cum pot înființa un S.A. în România

Vrei să deschizi o afacere si ai ales forma de organizare SA? Afla mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Poate ai auzit deja de SRL și PFA, cele mai des întâlnite tipuri de societăți pentru antreprenorii la început de drum.

Dar ce facem atunci când business-ul scalează? Dacă vrem să ne listăm la bursă sau să folosim mai eficient un capital mare încă de la început? În aceste cazuri, societatea pe acțiuni sau S.A. este soluția ideală.

Ce este un S.A.?

Societate pe acțiuni (sau, pe scurt, S.A.) este o societate cu personalitate juridică prin intermediul căreia se poate gestiona o afacere în mod legal.

Există mai multe tipuri de organizare a activității pe lângă S.A., cum ar fi societatea cu răspundere limitată (S.R.L.) sau societate în nume colectiv sau întreprinderea individuală, însă fiecare are anumite particularități.

Cum funcționează răspunderea într-o S.A.?

În cazul în care vei opta pentru deschiderea unui S.A., trebuie să știi că dacă acționarii nu își îndeplinesc obligațiile pe care și le-au asumat, aceștia vor răspunde în mod limitat în funcție de patrimoniul societății.

Spre exemplu, dacă patrimoniul social este de 100 de lei și există 2 acționari care participă în proporție de 50% atât la pierderi, cât și la câștig, în eventualitatea în care există o obligație de 150 de lei care a depășit termenul scadent, creditorii se vor îndrepta exclusiv asupra sumei de max. 100 de lei. În principiu, acționarii din cadrul unei societăți pe acțiuni vor răspunde în proporție de 50 %, în funcție de capitalul social pe care l-au depus.

Există un număr maxim de acționari?

Un S.A. nu are număr maxim de acționari, dar are un număr minim. Este necesar să existe mereu cel puțin 2 acționari în firmă, chiar de la înființarea acesteia.

Dacă societatea pe acțiuni rămâne la un moment dat cu un singur acționar mai mult de 9 luni, orice persoană cu interes poate cere dizolvarea firmei. Dar cererea de dizolvare nu va fi admisă de instanță dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii se adaugă cel puțin un acționar în S.A

Care poate fi valoarea unei acțiuni?

O acțiune nu poate avea o valoare mai mică de 0,1 lei, adică de 10 bani.

Cum ar arăta o societate pe acțiuni cu 4 acționari care participă diferit la patrimoniul social?

Spre exemplu, dacă avem acționarii A, B, C și D, unde A și B participă cu 20 de lei, iar C și D participă cu 30 de lei, patrimoniul social va fi de 100 de lei.

Mai departe, dacă o acțiune are 10 lei, atunci A și B vor avea 2 acțiuni (participă în proporție de 20% atât la câștig, cât și la piedere), iar C și D 3 acțiuni (participă în proporție de 20% atât la câștig, cât și la piedere).

De ce acte este nevoie pentru a deschide SA?

Există mai multe documente pe care ar trebui să le conțină dosarul ce urmează a fi depus la Oficiul Național al Registrului Comerțului (O.N.R.C.), printre care:

  • Cererea de înregistrare a societății
  • Dovada verificării disponibilității și rezervării denumirii firmei
  • Actul constitutiv al societății
  • Actele de identitate ale acționarilor
  • Cazierele fiscale al acționarilor
  • Actul de găzduire al sediului (un act de proprietate, un contract de închiriere, adeverință de la primărie care să ateste existența locului, etc)
  • Anexă privind înregistrarea fiscală

Cât timp durează înființarea acesteia?

Constituirea societății pe acțiuni durează 3-4 zile lucrătoare, termen care începe să curgă de la data depunerii documentației la ONRC.

În cazul în care apar observații sau clarificări suplimentare, dosarul se amână, dar poate fi repus din nou pe rol, situație în care noul termen de soluționare va fi de asemenea 3-4 zile lucrătoare începând de la data depunerii cererii de completare a dosarului și preschimbare a termenului de soluționare.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment