Cum pot închide un SRL?

Ai deschis o societate tip SRL și vrei acum să o închizi? Dar nu știi ce să faci în continuare?

Află mai jos de la avocații noștri totul despre această procedură!

Este dificil să închid un SRL?

Procedura de închidere a unei firme este destul de rapidă dacă societatea nu are nicio datorie către creditori (inclusiv ANAF) și dacă toți asociații sunt de acord privind radierea SRL-ul și modul de împărțire al activelor rămase după radiere.

Dacă firma are datorii, asociații o pot radia doar dacă asigură plata creditorilor din activele rămase în firmă, de comun acord cu aceștia. În caz contrar, firma nu poate fi radiată voluntar. Dacă datoriile sunt foarte mari, singura variantă va fi procedura insolvenței, care are costuri mult mai ridicate decât radierea voluntară.

Dacă nu toți asociații sunt de acord cu închiderea firmei, unică opțiune este ajungerea în instanță. Societatea se poate închide prin hotărâre judecătorească la cererea oricărui asociat, pentru motive serioase, precum neînțelegeri grave între asociați care împiedică SRL-ul să funcționeze în continuare.

Care sunt etapele?

Etapa 1: se depune la Registrul Comerțului o hotărâre a adunării generale prin care asociații declară că doresc închiderea firmei fără datorii.

Etapa 2: societatea intră în procedura de dizolvare, iar Registrul Comerțului trimite hotărârea pentru publicare în Monitorul Oficial. La 30 de zile după publicarea în Monitor, asociații vor depune la Registrul Comerțului documentația pentru radierea societății, inclusiv bilanțul de lichidare al contabilului.

Există vreo diferență dacă sunt asociat unic sau am mai mulți asociați în firmă?

Dacă ești unic asociat în firmă, lucrurile sunt mult mai simple, pentru că toate deciziile sunt luate exclusiv de tine. Astfel, în loc de hotărârea adunării generale a asociaților vei depune o decizie a asociatului unic.

Dacă există mai mulți asociați în firmă, hotărârile pentru închiderea firmei se iau cu majoritate de voturi, deci jumătate plus unul dintre asociați trebuie să fie de acord cu radierea. De asemenea, va trebui să verifici actul constitutiv, deoarece acesta poate să prevadă altă majoritate de vot, spre exemplu două treimi sau trei pătrimi dintre asociați.

Cât costă închiderea firmei?

Registrul Comerțului nu percepe taxe pentru închiderea firmelor. Va trebui însă să plătești costurile de publicare a hotărârilor asociaților în Monitorul Oficial: 122 lei per pagina de manuscris care cuprinde 2.000 de semne inclusiv spații.

De asemenea, dacă apelezi la un avocat pentru închiderea firmei va trebui să ai în vedere și onorariul acestuia.

Cât durează închiderea firmei?

Întreaga procedură durează în total aproximativ 2 luni.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

 

3 Comments

  • Ema Sub
    Posted January 3, 2021 12:20 am

    Eu pot suspenda activitatea firmei mele?
    Va las cuiul sa verificati
    35223099
    Multumesc

  • necula daniel
    Posted August 2, 2023 5:19 pm

    Buna ziua, daca actionar unic al unei firme este un ong, bunurile din patrimoniu pot reveni de drept ong-ului, in cazul inchiderii gfirmei?
    Multumesc.

    • R&R Partners Bucharest
      Posted December 22, 2023 6:36 am

      Da, se poate. Ati discutat si cu contabilul? el va face bilantul de lichidare si trebuie sa cunoasca aceste lucruri

Leave a comment