Vrei să îți deschizi propria afacere în România? Știai că PFA-ul ar putea fi o opțiune grozavă pentru tine, mai ales dacă aceasta este prima ta firmă?
Află mai jos tot ce trebuie să știi despre PFA!
Ce este mai exact un PFA?
Pentru început, să vedem ce este mai exact un PFA.
PFA este o abreviere pentru „Persoană Fizică Autorizată”. Este vorba de un antreprenor sau profesionist, persoană care desfășoară activități independente.
O astfel de societate se deschide prin depunerea unui set de acte la Registrul Comerțului (ORC). Un avocat poate depune aceste documente online, fără probleme, chiar și de la distanță.
Cum funcționează un PFA?
PFA este un solo-antreprenor, care este utilizat în general de persoane care lucrează pe cont propriu sau care doresc să aibă puțini angajați.
Unii oameni decid să deschidă un PFA în România atunci când nu au un venit foarte mare. Dacă au venituri mai mari, în general preferă un SRL (Societate cu Răspundere Limitată). SRL-ul poate avea astfel un singur fondator.
Când pot deschide un PFA?
Iată care sunt principalele condiții pentru deschiderea unui PFA în România:
- dacă ești cetățean străin, ar trebui să ai rezidența în România, altfel cunoscut sub numele de CNP – acesta este necesar pentru a-ți plăti impozitele și pentru a dovedi legătura cu statul român. Cetățenii români nu au această problemă, pentru că au deja CNP.
- trebuie să prezinți dovada educației sau experienței profesionale în domeniul tău de activitate – fără astfel de acte nu poți fi considerat profesionist pentru codul de activitate dorit (CAEN)
Este PFA-ul cea mai bună alegere pentru mine?
Nu neaparat. PFA este o alegere bună dacă veniturile tale nu sunt foarte mari sau dacă lucrezi pe cont propriu.
Dar în alte cazuri SRL sau chiar SA (societate pe acțiuni) poate fi mai bun, fie din motive fiscale, fie pentru că vrei să ai mai mulți acționari în firma ta.
În ceea ce privește impozitele, cel mai bine este să discuți cu viitorul tău contabil și să faci câteva calcule înainte de a-ți deschide firma cu avocatul tău. Un contabil îți poate oferi informații valoroase și te poate ajuta să iei cea mai bună decizie. Ar trebui să discuți cu ei și despre opțiunea „norma de venit”, care oferă multe avantaje fiscale.
În cazul în care nu ai deja un contabil, intreaba-ti avocatul pentru o recomandare!
Pot deschide un PFA fără ajutor profesional?
Din păcate, deschiderea unui PFA poate fi destul de complicată dacă nu ești un profesionist juridic. Acest lucru este valabil mai ales pentru PFA-urile deschise de cetățeni străini/expați, deoarece toate actele sunt în limba română.
Așa că îți recomandăm să apelezi la un avocat, deoarece dacă redactezi greșit actele va fi mai scump și va dura mai mult timp pentru a le corecta ulterior.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?