5 motive pentru a face afaceri în România ca cetățean străin

Când căutați țări din Uniunea Europeană (UE) care au început să atragă atenția investitorilor în ultimii ani, ar trebui să aruncați o privire atentă asupra României. În ultimii ani, țara a devenit un magnet pentru cei atrași de ecosistemul de start-up în creștere, în special în orașele mari precum București și Cluj-Napoca.

Mai jos sunt 5 motive pentru care ar trebui să vă gândiți să faceți afaceri în România!

Taxe și impozite mici

Rata standard a impozitului pe profit este de 16%, una dintre cele mai scăzute din Europa, cu mult sub media UE27 de 20,71%. În plus, România a încheiat diferite convenții privind evitarea dublei taxări care protejează companiile și profiturile acestora. Aceasta înseamnă că plata impozitului pe profit va fi efectuată o singură dată, în țara în care sunt înregistrate profiturile.

În același timp, Codul fiscal al României prevede o scutire de 16% din impozitul pe profit pentru companiile care reinvestesc în echipamente tehnologice noi, precum și o scutire de impozit pe venitul personal pentru angajații din IT sau care cei efectuează proiecte de cercetare,  dezvoltare și inovare.

Un alt stimulent fiscal este legat de rata impozitului pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi. În România, o companie este considerată o microîntreprindere dacă cifra de afaceri maximă este de până la 1 milion EUR. Conform normelor actuale, rata impozitului pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi  este doar:

  • 1% pentru microîntreprinderi cu unul sau mai mulți angajați.
  • 3% pentru microîntreprinderi fără angajați.

Cu alte cuvinte, dacă dețineți un start-up sau o companie mică sau medie, ar trebui să veniți în România și să beneficiați de unul dintre cele mai scăzute sisteme de impozitare din Europa.

Țară favorabilă bugetului

Un alt avantaj pentru a face afaceri în România constă în potențialul forței de muncă la prețuri competitive (al treilea salariu minim cel mai mic din UE). Aceasta înseamnă că o companie înființată aici va beneficia de operațiuni de afaceri cu costuri reduse.

În plus, companiile care doresc să înceapă sau să își aducă afacerea în țări precum România au multe de câștigat din statutul său economic. Prețurile reduse pentru chiriile de birouri, salariile și cheltuielile contabile, combinate cu impozitele pe profit reduse și un număr important de tratate de evitare a dublei taxări fac din România o destinație perfectă pentru începerea sau mutarea unei afaceri din străinătate.

Profesioniști de înaltă calitate, la prețuri accesibile

În ciuda costului redus, România are o forță de muncă bine educată, cu o excelentă cunoaștere a limbilor străine. Aproximativ 80% din școlile din România predau limba engleză, devenind astfel cea mai studiată limbă străină din țară. Mulți români știu de asemenea germana, franceza, italiana, spaniola sau maghiara.

În același timp, există o mulțime de profesioniști cu înaltă calificare și absolvenți motivați. Țara are un număr tot mai mare de servicii partajate, centre de cercetare și dezvoltare, precum și profesioniști IT foarte talentați. România este a șasea țară la nivel global în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați.

Avantajele aderă­rii la UE

Dat fiind că România este un stat membru al UE, companiile românești pot tranzacționa în mod liber cu oricare dintre țările UE, fără a se confrunta cu bariere în calea comerțului.

Principalele avantaje ale aderării la UE pentru întreprinderi sunt:

  • Creșterea dimensiunii pieței (un număr mai mare de potențiali clienți) ca urmare a liberei circulații a mărfurilor și serviciilor. Companiile românești își pot vinde produsele și pot oferi servicii oricărei țări din statele membre UE fără costuri suplimentare sau restricții
  • Costuri administrative scăzute pentru comerț, cum ar fi spre exemplu, costurile scăzute pentru a expedia bunuri într-un alt stat membru UE
  • Accesul la contractele guvernamentale ale tuturor țărilor member UE, nu doar la contractele guvernamentale române
  • Acces crescut la materiale de producție ieftine, tehnologie și forță de muncă. Cluburile de fotbal au beneficiat cu siguranță de acest lucru!

Poziția geografică

România a aderat la UE în 2007 și este, de asemenea, membră a NATO, fiind un pilon de forță în menținerea stabilității și securității în regiune.

Localizarea sa geografică poate fi considerată strategică în scopuri de transport și import/export. Este o poartă ușoară către Orientul Mijlociu și alte piețe ale UE sunt, de asemenea, accesibile. România deține 1/3 din fluviul Dunărea și este, de asemenea, cea mai importantă poartă către Marea Neagră prin portul Constanța, cel mai mare și mai adânc port de la Marea Neagră.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment