De ce este important, pentru un viitor jurist, să cunoască dreptul roman? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Dreptul roman, sistemul legal care a fost dezvoltat în timpul Imperiului Roman și a continuat să influențeze legislațiile europene ulterioare, este considerat unul dintre cele mai importante și influente contribuții ale Romei Antice la dezvoltarea viitoarelor sisteme juridice moderne. Acesta este o sursă valoroasă de cunoaștere și înțelegere pentru un viitor jurist, oferindu-i o perspectivă mai amplă a gândirii juridice asupra problematicilor actuale din lumea juridică.
În acest articol vom explora 5 motive pentru care dreptul roman este important pentru un viitor jurist.
Bază a sistemului juridic actual
Dreptul roman a servit ca bază în multe sisteme juridice contemporane. Acesta a fost creat în perioada Imperiului Roman și codificat în Corpus Juris Civilis, o compilare de texte legale realizate de împaratul Iustinian, în secolul al VI-lea. Prin Codex, Instituții, Digeste și Novele, reies elementele sale fundamentale, precum principiile de drept, conceptele juridice și modalitățile de interpretare, ce au fost preluate și introduse în sistemele juridice moderne.
Conceptele și principiile din acest cod, precum persoana fizică și juridică, contractul, fondare dreptului privat, principiile legalității și egalității, se regăsesc în legislațiile actuale ale țărilor europene, cu mici modificări ulterioare. Spre exemplu, în dreptul roman, persoanele dobândeau capacitatea deplină de exercițiu la vârsta de 25 de ani, iar femeile sub tutela erau lipsite de capacitate de exercițiu. Însă una dintre aspectele care s-au menținut de-a lungul timpului, este existența elementelor esențiale ale contractului pentru a fi valabil încheiat (capacitate, consimțământ, obiect și cauză). Rezultatul pe care l-a avut acest cod a fost unul revoluționar, deoarece a reușit să clarifice legislația pentru toți cetațenii. .
Principii juridice durabile
La fel cum am precizat anterior, dreptul roman a stabilit principii juridice durabile care sunt aplicabile și relevante chiar și în prezent, precum: principiul imparțialității jutiției, ce a pus accentul pe egalitate si legalitate, având ca scop lipsa discriminării în justiție.
La baza lui a stat dezvoltarea procedurilor justițiare și a garanțiilor procesuale (dreptul la un proces echitabil). De asemenea, principiul stabilității dreptului a scos în evidență necesitatea unui cadru juridic clar și stabilit, care să ofere mai multă siguranță si predictibilitate, prin legi scrise și codificate.
Fondarea dreptului privat
Romanii au creat bazele gândirii juridice, fiind considerat ,,parintele dreptului’’. Dreptul roman a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea dreptului privat în Europa. În Roma Antică dreptul era împărțit în doua ramuri principale: dreptul privat și dreptul public.
Dreptul public se referea la regulile și legile care guvernau relațiile dintre cetateni și stat, în timp ce dreptul privat se concentra pe reglementarea relațiilor dintre indivizi, inclusiv proprietatea, contractul, raspunderea civilă. Dreptul roman a stabilit unele principii fundamentale care au avut un impact semnificativ asupra dreptului privat. Un exemplu concret este principiul ,,pacta sunt servanda’’, adică toate contractele trebuie respectate între părți precum o lege. Un alt principiu preluat din dreptul roman și menținut până în prezent este: ,,nemo dat quod non habet’’ : ,,nimeni nu poate transfera un drept de proprietate pe care nu îl are’’.
Totodată, multe instituții juridice cum ar fi contractul, succesiunile, obigațiile și raspunderea civilă au fost preluate și adaptate sistemelor juridice moderne, precum: conceptul ,, ius in rem’’ (drept asupra unui bun), ,,ius in personam’’ ( drepturi împotriva unei persoane), au ramas fundamente în drepul privat contemporan.
Dezvoltarea gândirii juridice
Cunoașterea dreptului roman permite viitorului jurist să înțeleagă modul în care gândirea juridică a evoluat de-a lungul timpului.
Principiile și conceptele dezvoltate în dreptul roman au pus bazele raționamentului juridic și au contribuit la crearea unei arii diveres de gandire asupra dreptului, mai ales pentru cel actual.
Studiu al istoriei și culturii juridice
Dreptul roman oferă o fereastră în trecutul cultural și istoric al societății antice. Studierea dreptului roman permite juristului să înțeleagă contextul social în care s-au dezvoltat principiile și instituțiile juridice romane și felul în care au evoluat. Acesta cercetează și analizează sursele primare, cum ar fi textele și documentele juridice care au supraviețuit de-a lungul timpului, oferind o perepctivă profundă asupra dezvoltării dreptului și ajută la alcătuirea unei baze solide pentru abordarea dreptului contemporan. Sistemele juridice actuale reprezintă o combinație de istorie și cultură în lumea juridică.
Cunoașterea dreptului roman ramâne esențială în prezent, întrucât acest sistem legal a modelat în mod semnificativ și continuă să influențeze sieteme juridice contemporane. Conceptele și principiile dreptului roman sunt esențiale pentru înțelegerea și interpretarea legilor actuale. Prin urmare, studiul dreptului roman este important pentru profesioniștii din domeniul juridic pentru înțelegerea mai profundă a evoluției dreptului în general, dobândind competențe și abilități substanțiale pentru acest domeniu.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!