Ce învățăm la Drept Civil în facultate?

Dreptul civil este alături de noi, studenții la drept, încă din primul an de studiu. Novici fiind în materia dreptului, începem să îl aprofundăm, puțin câte puțin, întrucât este o materie complexă, neasemănându-se cu nicio altă disciplină studiată în școală.

Aflăm că dreptul civil ocrotește drepturilor patrimoniale și nepatrimoniale, aparținând persoanelor fizice și persoanelor juridice. De asemenea, vasta disciplină reglementează o mulțime de instituții juridice, cum ar fi : bunurile, relațiile de familie, moștenirea, încheierea, modificare și stingerea contractelor.

De ce este dreptul civil considerat ‘’drept comun’’?

Dreptul Civil poartă denumirea de ‘’drept comun’’, datorită faptului că își găsește aplicare în ipostaza în care legislația unei ramuri de drept nu acoperă o situație ivită în practică, aplicându-se legislația Dreptului Civil. În acest mod, normele dreptului civil intervin ori de câte ori o altă ramură de drept nu conține norme juridice proprii.

Importanța dreptului civil în viața de zi cu zi

Dreptul civil ne însoțește de la naștere până la finalul vieții, apărând interesele fiecărui individ și ocrotind drepturile subiective patrimoniale și nepatrimoniale, aparținând persoanelor fizice și juridice, aflate pe poziții de egalitate juridică.

Importanța dreptului civil în viața studentului la drept

Cu siguranță, orice student la drept este conștient că fără cunoașterea acestei discipline, își poate îngreuna anii studenției. Fiind atât de vast, Dreptul Civil reprezintă ’’prima cărămidă’’ din întreaga ’’construcție’’, iar cu ajutorul său, putem realiza conexiuni între materiile pe care le întâlnim, putem aprofunda acest domeniu cu ușurință și ne putem dezvolta moralitatea. De aceea, fiecare persoană care dorește să se dezvolte în domeniu juridic trebuie să conștientizeze că dreptul civil este ‘’cel mai bun prieten’’ al studentului la Drept, iar fără a-l cunoaște, nu poți descoperi cu adevărat lumea juridică.

Așadar, Dreptul Civil este cel care pune bazele viitorului jurist, iar studentul va depune forțele necesare pentru a deveni un desăvârșit practician în domeniul dreptului.

 

                                    Dinu Ioana

Legal Intern, R&R Partners Bucharest


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment