Cum poți să îți dezmoștenești rudele în mod legal? | Partea I

Știai că îți poți dezmoșteni rudele în mod legal? Sau în ce condiții poți face asta? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Ce este dezmoștenirea?

Pentru a înțelege noțiunea de dezmoștenire, trebuie să explicăm mai întâi pe cea de moștenire, întrucât cei 2 termeni se află în corelație. Trebuie să menționăm că regulile aplicabile moștenirii și respectiv, dezmoștenirii, le putem găsi în Cartea A IV-A, Despre moștenire și liberalități, în Codul Civil.

Astfel, în momentul în care o persoană fizică decedează, patrimoniul ei, format din drepturi și datorii evaluabile în bani care aparțin persoanei respective, va  fi transmis către una sau mai multe persoane în viață, numite moștenitori (fie legali, fie testamentari), conform art. 953, Cod civil. Însă transmisiunea patrimoniului se poate realiza atât prin moștenire legală (regulile aplicabile sunt stabilite prin  lege), reglementată în Titlul II, cât și prin moștenire testamentară (Titlul III, Capitolul III).

Cum poți dezmoșteni pe cineva?

Testamentul este acel act unilateral, personal și revocabil, prin care o persoană, numită testator, dispune, în una din formele cerute de lege, pentru timpul în care nu va mai fi în viață. În cazul în care o persoană nu lasă testament, se va deschide moștenirea legală.

Pentru a putea dezmoșteni, persoana trebuie, în mod obligatoriu, să întocmească un testament, fiindcă dezmoștenirea este dispoziția testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moștenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulți dintre moștenitorii săi legali (art.1074 Cod civil). Așadar, este important de reținut că prin testament, o persoană fizică își poate exprima voința, prin diferite dispoziții, asupra modului în care își dorește să îi fie distribuit patrimoniul și către cine, în limitele impuse de lege. Dacă nu există testament, se va deschide de drept succesiunea legală, care are reguli prestabilite în ceea ce privește categoria de moștenitori cărora li se cuvine moștenirea și în ce ordine.

Revenind la moștenirea testamentară, întrucât aceasta prezintă interes asupra temei de discuție, aceasta se realizează prin actul juridic numit testament, care poate avea mai multe forme, expres prevăzute de lege. Acesta conține o serie de dispoziții, referitoare la patrimoniul succesoral, la bunurile ce fac parte din acesta, la desemnarea directă sau indirectă a legatarului, la dezmoștenire sau la execuțiunea testamentară. Prin testament, testatorul dispune toate aceste reguli conform propriei voințe, cu limitele impuse de lege, astfel că are posibilitatea să dezmoștenească unul sau mai mulți moștenitori legali.

Există mai multe tipuri de dezmoșteniri?

Dezmoștenirea poate avea loc atât direct, cât și indirect. Este directă când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moștenire a unuia sau mai multor moștenitori legali și este indirectă când testatorul instituie unul sau mai mulți legatari (art. 1074 Cod civil).

Prin legat, li se pot conferi uneia sau mai multor persoane vocație la întreaga moștenire, la o parte din aceasta sau pot primi o parte anume din moștenire, adică un legat cu titlu particular.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment