Cyberbullying

„Bullyingul” (sau „bullying-ul”) este un fenomen social care are la bază insuflarea unei stari de temere unei persoane. Acesta se caracterizează printr-un comportament agresiv și repetat, cel mai frecvent întâlnit între copii sau  adolescenți, care implică o putere imbalansată între cei implicați. Acest comportament se poate manifesta fizic, verbal, social sau emoțional și poate avea loc în diferite medii, cum ar fi mediul academic, locurile de muncă sau spațiul online.

Bullyingul poate avea consecințe grave asupra persoanelor afectate, inclusiv stres emoțional, scăderea încrederii în sine, probleme de sănătate mentală și chiar riscul de suicid. Este important ca comunitățile să lucreze împreună pentru a preveni și a combate bullyingul, oferind sprijin victimelor și educând atât pe cei implicați cât și pe cei care asistă la astfel de comportamente.

Ce este cyberbullying-ul?

Cyberbullyingul reprezintă o formă de agresiune realizată în mediul online prin intermediul tehnologiilor digitale. Aceasta se poate materializa prin trimiterea de mesaje amenințătoare sau jignitoare prin intermediul

  • mesajelor text,
  • emailurilor sau rețelelor de socializare,
  • distribuirea de imagini sau videoclipuri umilitoare sau intimidatoare fără consimțământul persoanei respective,
  • crearea de site-uri sau profile false menite să discrediteze sau să rănească pe cineva, sau
  • alte forme de hărțuire online.

Cele mai comune ținte ale acestei categorii sunt tinerii, dar nu numai. Majoritatea tinerilor recunosc că au fost cel puțin o dată agresați în mediul online.

Cyberbullyingul poate fi deosebit de periculos din cauza anonimatului și a capacității de a se răspândi rapid și larg.

Ce putem face pentru a combate acest fenomen?

O primă soluție poate fi educarea tinerilor în ceea ce privește activitatea din mediul online.

În funcție de vârsta persoanei agresate, cel mai indicat este să anunți un adult despre asta. În astfel de situații dovezile de tip screenshot ajută foarte mult la probarea comportamentului agresiv repetat.

Cum identificăm cyberbullyingul?

Hărțuirea în mediul online se materializează prin insuflarea unei stări de temere. Dacă ne simțim în pericol din punct de vedre fizic, psihic sau emoțional suntem victima unuei agresiuni. Intensitatea cu care ne afectează un singur mesaj depinde de la persoană la persoană, de accea acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a victimei.

De câte mesaje este nevoie să ne simțim hărțuiți?

Nu există un număr minim sau maxim de mesaje sau postări care să ne inducă o frică. Este suficient să ne simțim în pericol din orice punct de vedere pentru a fi în situația cyberbullingului.

Nu uita, dacă ești agresat nu ezita să anunți autoritățile!


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment