Poate că ești interesat în a urma o carieră ca judecător, poate că vrei doar să îți formezi o idee despre această profesie sau poate cunoști pe cineva și ești curios să afli cum arată viața lui din perspectiva profesiei pe care și-a ales-o. Iată câteva informații despre judecătorii români care să răspundă curiozității tale.
Să ne imaginăm că ți-ai propus să urmezi o carieră ca judecător, înveți în timpul facultății, înveți ceva și după facultate, dai admiterea și intri la Institutul Național al Magistraturii. Ajuns aici, te aștepți să fii numit „judecător” sau măcar „judecător stagiar”, ei bine, în primul an, nu aceasta o să fie titulatura ta. În schimb, te vei numi „auditor de justiție”. După primul an la INM iți vei alege ce fel de magistrat îți dorești să fii, procuror/judecător, dar această alegere este condiționată de numărul posturilor și se realizează în ordinea mediilor. Iar după terminarea și absolvirea institutului, vei fi numit „judecător stagiar”. Stagiatura durează un an, iar la finalul acesteia vei da un nou examen, numit examen de capacitate. Abia după ce ești declarat admis îți vei putea alege un post și vei fi numit în funcția de „judecător” de către Președintele României.
Să alegem acum acest scenariu: ai o carieră juridică, ești fie avocat, fie notar, fie consilier juridic, fie ai o altă funcție care presupune a fi licențiat în drept, și de-a lungul a cel puțin 5 ani lungi te-ai gândit că nu e chiar ceea ce ți se potrivește. Ei bine, există posibilitatea de a-ți schimba profesia actuală cu cea de judecător, sărind etapa admiterii și a parcursului academic la INM, direct admitere în magistratură. Ce trebuie totuși să știi este că nu o să sari chiar întreaga etapă: după admiterea în magistratură, candidații declarați admiși vor fi obligați ca o perioadă de 6 luni să facă un curs de formare profesională în cadrul INM. Util, nu-i așa?
După îndelungate și asidue eforturi, ai reușit să termini perioada de doi ani de pragatire în cadrul INM, ai absolvit și acum ești judecător. Ceea ce trebuie să știi dinainte de a porni pe drumul magistraturii este că legislația prevede că 6 ani de zile trebuie să cel puțin îndeplinești funcția pentru care te-ai pregătit, în caz contrar, „dacă un absolvent al Institutului Naţional al Magistraturii este eliberat din funcţie înainte de expirarea perioadei de 6 ani, din iniţiativa sa ori din motive care îi sunt imputabile, el este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare efectuate cu formarea sa, proporţional cu timpul rămas până la împlinirea termenului de 6 ani”. Așa că asigură-te că faci o alegere cu care poți trăi măcar 6 ani!
Ca judecător o să fii ținut de o serie de obligații, dar o să te și bucuri de multiple drepturi care să îți asigure poziția în cadrul instanței și al societății.
Cele mai importante, care au fost ridicate la rang de principii, sunt independența și inamovibilitatea judecătorilor.
Ca judecător independent în activitatea de judecată ești supus numai legii, nu trebuie să te supui vreunui organ al statului și nici organelor superioare. Modul de aplicare a legii la fiecare caz concret trebuie să fie expresia convingerii intime a judecătorului, pe care acesta trebuie să și-o formeze fără niciun fel de influență sau ingerință exterioară.
Inamovibilitatea judecătorilor reprezintă regula care stabilește că judecătorii numiţi în funcţie pot fi mutaţi prin transfer, delegare, detaşare sau promovare, numai cu acordul lor și pot fi suspendaţi sau eliberaţi din funcţie în condiţiile prevăzute de lege. Acest principiu este o garanție a independenței și imparțialității judecătorilor, care le permite să se opună atunci când un transfer, o delegare, o detașare sau chiar și o promovare vin ca o formă de exercitare a presiunilor.
Cu privire la obligațiile judecătorilor, trebuie să știi în primul rând că profesia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior și cele de instruire din cadrul INM și al Școlii Naționale de Grefieri. Totodată, nu pot să ofere consultații scrise sau verbale sau să realizeze activități care sunt specifice profesiei de avocat. Cu toate acestea, ei pot pleda în cauze personale, ale ascendenților, descendenților sau soților, ori ale persoanelor care se află în tutela sau curatela lor.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!