Va fi intotdeauna util sa te gandesti la ce se va intampla in viitor, chiar daca o discutie legata de ultima ta dorinta si realizarea unui testament poate fi cumva inconfortabila.
Un document de acest tip are un rol foarte important in protejarea atat a persoanelor dragi, cat si a bunurilor tale, in cazul unui eveniment nefericit. Este foarte posibil ca, daca locuiesti intr-o tara straina precum Romania, sa fie necesar sa cunosti legislatia in vigoare pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la acest aspect.
Ce se intampla daca nu imi fac un testament?
Exista doua tipuri de mostenire: cea legala si cea testamentara.
In Romania, daca nu ai un testament, bunurile tale vor fi impartite intre mostenitori (de regula, membrii familiei) dupa deces, in conformitate cu legislatia in vigoare. De exemplu, daca ai un sot supravietuitor si un copil, sotul va putea lua o patrime din banii si bunurile tale, in timp de copilul va lua celelalte trei patrimi. Daca iti redactezi un testament, aceste fractii vor fi schimbate – de exemplu, ei pot lua ½ din intreaga mostenire, in mod egal.
Poti redacta un testament pentru intreaga mostenire sau doar pentru o parte. De exemplu, ai putea imparti banii intre membrii familiei, dar casa se va imparti conform fractiilor prevazute de legislatie.
Pe scurt, regula in Romania este ca mostenirea sa fie atribuita conform legii, iar exceptia, in conformitate cu testamentul. Daca nu exista, atunci se vor aplica regulile mostenirii legale.
Cand ar trebui sa redactez un testament?
Oricine poate sa faca un astfel de act, atata timp cat au capacitate deplina de exercitiu si nu sufera de anumite boli care le pot afecta discernamantul.
De exemplu, daca incepi sa suferi de o boala mentala destul de grava atunci cand esti in varsta, precum Alzheimer sau Dementa, este posibil ca notarul sa nu accepte testamentul tau deoarece nu esti in deplinatatea facultatilor mintale.
Gandindu-ne ca pot exista situatii de acest gen, inconfortabile de altfel, sfatul nostrul ar fi ca nu este niciodata prea devreme pentru a-ti redacta un testament. Mai ales daca ai copii sau alte persoane care depind din punct de vedere financiar de tine – daca ai un accident nefericit, asta ii poate lasa intr-o pozitie destul de vulnerabila.
Deci, este mai bine să ne gandim la cel mai rau, nu la cel mai bun, atunci când vorbim despre testamente.
Cum pot sa il redactez?
Cea mai buna optiune este sa il redactezi la un notar in Romania. Poti merge catre un notar local, impreuna cu o lista a bunurilor si a conturilor tale bancare, explicandu-i catre ce persoane ai prefera sa mearga in cazul unui deces.
Poti, de asemenea, sa lasi banii catre organizatiile de caritate, nu doar persoanelor fizice. De altfel, testamentul poate sa contina aspect care nu au legatura cu banii, de exemplu daca doresti sa fii incinerat sau doresti ca ceremonia sa fie de un anumit tip, in sensul de a fi ingropat intr-un loc anume sau sa fii dus in tara ta de origine. Toate aceste lucruri sunt posibile si este foarte bine sa le incluzi intr-un document inainte de a se produce decesul.
In plus, poti desemna un executor testamentar pentru a se asigura ca testamentul va fi indeplinit in conformitate cu dorintele tale. El poate avea grija de bani inainte ca ei sa fie transferati ONG-ului, sa se asigure că aveți ceremonia de înmormântare corespunzătoare și multe altele.
Acest executor ar trebui să fie informat în prealabil și dispus să îndeplinească aceste sarcini dupa deces.
Așadar, este important un aspect: notarul vă ajută doar să vă redactați ultimul testament și sa îl păstreze în siguranță, el NU se va ocupa singur de orice alte formalități.
Pe langa optiunea de a redacta un testament la notar, poti sa redactezi unul fara a fi necesara o autentificare a sa. Il poti scrie de mana, data si semna. Insa nu este o optiune foarte buna. In cazul testamentului autentificat, notarul va avea o copie, iar o terta parte, indiferent de modificarile aduse asupra lui, nu vor fi luate in considerare.
Doar tu poti modifica ulterior testamentul. Poti sa aduci amendamente, iar notarul le va inregistra intr-un registru public.
In orice caz, ar trebui sa stii ca un simplu document, printat si semnat de mana nu poate fi considerat testament si, ca atare, nu va avea niciun rol dupa deces.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
2 Comments
Garaiman
Cum pot nașii avea drept de parinte in.cas de deces?
R&R Partners Bucharest
Va referiti, in ca de deces al parintilor, sa poata nasii sa creasca minorul? Ar trebui incluse aceste dispozitii in testament si, desigur, nasii sa fie de acord sa preia copilul dupa decesul reprezentantilor legali. Ei teoretic se pot razgandi cand vine momentul, nu au o obligatie legala din cauza testamentului fiindca acesta este un act unilateral.