Cum sa inregistrezi o schimbare de nume in Romania

Fie că ești un cetățean străin și ai dobândit cetățenie română, iar acum trăiești în țara de origine, fie că ești un cetățean român și ai părăsit țara, iar între timp au intervenit schimbări în starea ta civilă cu privire la nume, autoritățile române cer ca schimbarea de nume să fie recunoscută în România.

În situația în care ai dubă cetățenie, este relativ simplu, întrucât va trebui să treci doar prin procedura administrativă pentru a-ți fi recunoscută schimbarea numelui.

Există trei moduri prin care îți poți schimba numele:

  • printr-o hotărâre judecătorească
  • prin procedură administrativă
  • printr-un divorț

Dacă ai cetățenia statului în care ți-ai schimbat numele sau dacă schimbarea numelui nu s-a făcut printr-o hotărâre judecătorească, în România poți trece direct prin procedura administrativă, fără a te prezenta în instanță. În cazul în care vei parcurge procedura administrativă, cererea se depune la primăria, ultimul domiciliu sau Primăria de Sector 1, personal sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată.

Întreaga documentație se transmite cu poșta militară la M.A.I. – D.E.P.A.B.D. pentru obținerea aprobării. Menţiunea de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui intervenită în străinătate se înscrie numai cu aprobarea M.A.I. – D.E.P.A.B.D., termenul de soluţionare a cererii fiind de 30 de zile.

Dacă ai cetățenie română, dar nu ai cetățenia statului în care ți-ai schimbat numele, iar schimbarea s-a făcut printr-o hotărâre judecătorească, procedura va dura până la doi ani sau poate mai mult, necesitând aprobarea prealabilă a instanței de judecată.

Elena Daniela Iamandi

Legal Intern R&R Partners Bucharest


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment