Cum să conduci o bicicletă, trotinetă electrică sau o motocicletă legal în România

Știi care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a conduce în mod legal o bicicletă, o motocicletă sau un scuter (trotinetă electrică) în România? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

1) Conducerea unei biciclete în România

În prezent, în România, acestea sunt cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont atunci când conduci o bicicletă:

  1. Nu te poți deplasa cu bicicleta pe trotuare, ci doar pe carosabil, pe partea dreaptă a acestuia, sau pe pistele de biciclete marcate corespunzător. O parte din pistele de biciclete care se află pe trotuarele din București au fost declarate ilegale acum câțiva ani, așa că, tehnic, nu ar trebui să le folosești;
  2. Poți circula pe toate categoriile de drumuri, cu excepția autostrăzilor;
  3. Vârsta minimă necesară pentru a te deplasa cu bicicleta pe drumurile publice este de 14 ani;
  4. Trebuie să ai întotdeauna asupra ta cartea de identitate (sau, dacă ești străin, pașaportul și permisul de ședere, după caz).

2) Conducerea unui scuter (trotinetă electrică) în România

În primul rând, trebuie să știi că există mai multe tipuri de scutere.

Prima opțiune este să ai o trotinetă electrică, pentru care nu e necesar permisul de conducere. Totuși, ține cont că vehiculul nu trebuie să depășească viteza de 25 km/h. Limitarea vitezei poate fi manuală sau prin construcție.

Al doilea tip de scuter este cel cu un motor sub 50 cm³. Reține că aceste trotinete trebuie înregistrate de obicei la autoritățile fiscale locale, care eliberează o plăcuță de înmatriculare galbenă pentru ele. Pentru a conduce acest tip de scuter, trebuie să respecți următoarele:

  1. Scuterul poate atinge o viteză maximă de 45 km/h;
  2. Trebuie să deții un permis de conducere (tip AM), care poate fi obținut începând cu vârsta de 16 ani;
  3. Trebuie să ai o asigurare civilă pentru coliziuni rutiere, numită RCA.

Scuterele menționate mai sus pot fi conduse și dacă ai un permis de conducere românesc de categoria B.

3) Conducerea unei motociclete în România

Următoarele tipuri de scutere sunt de fapt calificate drept motociclete în România și sunt reprezentate de următoarele categorii: A1, A2 și A.

Categoria A1 constă în motociclete cu o capacitate cilindrică maximă de 125 cm³, având până la 14 cai putere și 0.13 cp/kilogram. Acest tip de permis îți va fi necesar și în situația în care conduci un triciclu cu maximum 20 de cai putere. Permisul de conducere de categoria A1 se poate obține de la vârsta de 16 ani.

De asemenea, există o nouă lege în România care permite utilizarea motocicletelor cu o capacitate cilindrică de maximum 125 cm³ în baza permisului de conducere de categoria B (care trebuie să fi fost obținut cu cel puțin 3 ani înainte), dar aceasta este necesar să fie echipată cu o cutie de viteze automată, trebuie să ai cel puțin 24 de ani și, nu în ultimul rând, va trebui să parcurgi un curs de instruire la o școală de șoferi autorizată.

Categoria A2 îți permite să conduci motociclete cu până la 46 cp și maximum 0.26 cai putere/kilogram. Acest tip de permis poate fi obținut începând cu vârsta de 18 ani.

În baza permisului de conducere de categoria A poți conduce orice motocicletă care depășește 0.26 cp pe kilogram. Poți aplica pentru acest permis la vârsta de 20 de ani, dacă deții un permis de conducere de categoria A2 de cel puțin 2 ani, sau la vârsta de 24 de ani, în situația în care nu ai experiență anterioară.



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment