Ce este moștenirea testamentară?

Ai cumva o rudă care a decedat cu testament? Sau vrei să știi pentru tine însuți ce este moștenirea testamentară?

Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Câte tipuri de moșteniri există?

În România, că regulă, patrimoniile defuncților se împart în conformitate cu regulile moștenirii legale. Pentru a se apela la această formă de moștenire, este necesar să nu existe un testament întocmit în prealabil de către persoană decedată.

Însă, se pot aplică atât regulile moștenirii legale, cât și ale moștenirii testamentare în cadrul aceluiași proces de partajare a patrimoniului.

Spre exemplu, X (defunctul) întocmește un testament în care dorește că după decesul sau, casă din Cluj-Napoca și mașină VW Golf să rămână unicului fiu, însă nu acoperă toate bunurile din patrimoniul sau în cadrul acestuia, rămânând și un apartament în București. Pentru o parte se vor aplică regulile moștenirii testamentare, anume casă și mașînă, iar pentru cealaltă parte regulile moștenirii legale (apartamentul). Practic, ele coexistă în această situație.

Ce reprezintă un testament?

Un testament este un act unilateral, adică exprimă o singură manifestare de voință, cea a testatorului, nefiind necesar și un alt acord pentru că actul să își producă efectele juridice preconizate.

Acesta este un act personal (nu îl putem încheia apelând la un mandatar) și revocabil, însemnând că testatorul poate să își retragă dorința până în momentul decesului sau.

De altfel, efectele sale se produc exclusiv la decesul testatorului (un act juridic pentru cauza de moarte), dacă legea nu prevede altfel.

Cine poate întocmi unul?

Cel care are capacitatea de a dispune de bunurile sale prin legat.

Spre exemplu, un minor nu poate să încheie în mod valabil un testament deoarece se prezumă că acesta nu are previzionarea consecințelor faptelor sale. Nici o persoană care a fost pusă sub interdicție judecătorească nu o poate face.

Însă, pe lângă capacitate, trebuie să ai discernământ, iar consimțământul tău să nu fie alterat de vicii.

Spre exemplu, dacă un beneficiar al testamentului a încercat să folosească manopere frauduloase pentru a te determina să testezi, putem discuta despre dol că viciu de consimțământ.

Cine nu poate primi un bun prin testament?

Sunt unele situații excepționale în care putem prezumă că s-a întocmit un testament mai mult pentru recunoștință pe care testatorul o are față de beneficiar. Discutăm, în acest context, despre un legat făcut unui medic care i-a acordat îngrijiri testatorului pentru boală care este cauza decesului sau unui preot care i-a acordat asistență religioasă în timpul acesteia.

Ce conține un testament?

Acesta va conține datele personale ale celui care îl întocmește, precum și datele personale ale legatarului, adică viitorul proprietar. De altfel, se specifică bunurile care fac obiectul dreptului de proprietate. Pot există dispoziții cu privire la revocarea să ori chiar la anumite dezmosteniri pe care dorește să le realizeze.

De câte tipuri poate fi?

Putem discuta despre testamentul olograf care reprezintă un act juridic încheiat prin simplă scriere a să de mâna, în întregime, datat și semnat de către testator. Nu mai sunt necesare alte formalități, de pildă, de a-l autentifica la notar, precum testamentul autentic.

În cazul acestuia din urmă se adaugă și condiția autentificării la cele prevăzute pentru testamentul olograf. Poate fi utilă această cale dacă dorești să te asiguri că testamentul este realizat în conformitate cu dispozițiile legale.

Dar interesant de știut că pot există situații excepționale în care poți întocmi un testament numit “privilegiat”, de pildă în față unui medic, dacă notarul nu are acces și ești internat într-o instituție sanitară.

Totuși, ce este un legat?

Reprezintă o dispoziție testamentară prin care testatorul specifică dacă va transmite un anumit bun unei persoane, o parte din patrimoniu sau întregul sau.

Acestea poartă trei denumiri:

  • legat universal – posibilitatea de a dobândi întreg patrimoniul
  • legat cu titlu universal – posibilitatea de a dobândi doar o fracțiune din acesta
  • legat cu titlu particular – posibilitatea de a dobândi un bun determinat

Putem să îl revocăm?

Da, însă în anumite condiții. Dacă ai intrainat bunul, se consideră că nu mai dorești să îl lași acelui beneficiar. Se poate apela și la o revocare pe cale judecătorească, dacă testatorul a lăsat un legat doar cu condiția îndeplinirii anumitor cerințe sau dacă legatarul a atentat într-un fel la viață acestuia.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment