România și America au început să aibă multe în comun în urma Revoluției din 1989, însă povestea începe o idee mai devreme.
În secolul al XX-lea, relațiile diplomatice dintre Statele Unite ale Americii și România oscilau și nu păreau a fi deloc bune. Mai exact, România a luptat de partea Aliaților în Marele Război, iar în 1941 România declară război împotriva Statelor Unite, odată cu începerea Războiului Rece, ceea ce ne arată că în istorie, România și Statele Unite ale Americii nu erau în cele mai bune relații.
Anii 1970 vin cu un răsărit de soare, odată cu îndepărtarea politicii externe exercitate de Uniunea Sovietică asupra României. Tot atunci au loc schimburi culturale, științifice și educaționale importante și vizite ale președinților celor două țări ce marcau îmbunătățirea relației trans-atlantice. Cu toate acestea, momentul de cotitură este anul 1989, anul în care regimul comunist a fost înlăturat de către populația României, iar cele două state au putut începe consolidarea unei relații fructuoase.
Prin parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii înțelegem securitate și politică externă, asumată de ambele state, ce au ca prim-plan realizarea unor relații privilegiate în domeniul militar, economic și politic. România colaborează cu Statele Unite ale Americii prin prisma alianței europene din care face parte, dar și independent de aceasta. Totodată, se pot observa și obiceiurile de consum ce au fost împrumutate din cultura americană și transpuse în mod direct sau indirect în cea românească. În primul rând, ne putem referi la neologismele pe care le folosim foarte des, precum „weekend”, „sandwich”, „hello”, și mai ales cuvinte preluate din mediul corporatist, în mare parte. Aceste trăsături de dezvoltare a societății vin și pe fondul globalizării, un proces inițiat de Statele Unite.
Tot aici trebuie menționat documentul ce atestă legătura puternică din Statele Unite și România – „Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”. Acest document stabilește relația bilaterală, pe termen lung și în continuă dezvoltare. Pilonii pe care se bazează acest parteneriat: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, șțiință și tehnologie, cercetare, educație, cultură.
Dialogul bilateral dintre cele două țări a avut următoarele formate:
- Reuniunea de dialog strategic la nivel politic (ultima a avut loc la București la 16 iulie 2019)
- Reuniune intermediară de dialog strategic la nivel tehnic (ultima a avut loc la București la 16 iulie 2019
- Totodată, în cadrul încadrării declarației, s-a decis realizarea un Grup de Lucru pentru implementarea principiilor convenite în „– „Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”
În final, prin toată această mică relatare istorică putem privi că relația dintre Statele Unite și România nu a fost cu năbădăi de-a lungul timpului, însă în ultimii 20 de ani, pentru România, Statele Unite reprezintă un aliat de nădejde.
Ambasada Statelor Unite în România se află pe Bulevardul Doctor Liviu Librescu, 4-6, București, iar Ambasada României în Statele Unite ale Americii la 1607 23rd St NW Washington, D.C., 20008.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?