Facultatea de Drept a Universității din București | Scurt istoric

În anul 1832 sunt create cursurile superioare juridice și științifice în cadrul Colegiului Național Sf. Sava, în 1859 Facultatea de Drept devine instituție independentă, iar in 1864 se aprobă înființarea Universității din București.

În primii ani de existență, în cadrul Facultății de Drept au funcționat 9 catedre: dreptul roman, dreptul civil român şi procedura dreptului civil, dreptul penal român şi procedura dreptului penal, dreptul comercial, dreptul constituţional, dreptul administrativ şi economia politică, iar durata studiilor era de 4 ani.

În perioada 1921-1933, statisticile arătau că 43,1% din studenții României erau înscriși în cadrul facultăților de drept din țară, fapt care a dus la inițiativa creării unei baze materiale deosebite.

Între anii 1868 și 1989 au funcționat 2 secții, Drept și Drept economic-administrativ, iar din 1975 până în 1990, decanul Facultății a preluat și conducerea Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române.

Din 1990 Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a început să se bucure de o popularitate în creștere, iar din anul universitar 2004-2005 beneficiază de cursuri în sistemul de învățământ la distanță.

În prezent, Facultatea beneficiază de multe centre de cercetare, o biliotecă ce stă la dispoziția studenților, un corp profesoral format din oameni cu experiență vastă și cooperări cu instituții similare din țară și din străinătate. Se organizează și multiple activități precum sesiuni şi conferinţe internaţionale, dezbateri, mese rotunde, seminarii practice, studii de caz, procese experimentale, seminarii metodologice, şcoli internaţionale, şcoli de vacanţă, concursuri de pledoarii şi eseuri, lansări de reviste.

De altfel, o atenție deosebită este oferită seriei ,,Drept al Analelor Universității din București” în care sunt publicate articole și studii despre principalele instituții juridice, precum și solutii ale instanțelor judecătorești atât din România, cât și internaționale.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

2 Comments

 • nova88
  Posted February 28, 2021 3:41 am

  Thanks very interesting blog!

  • R&R Partners Bucharest
   Posted April 13, 2021 5:10 pm

   Thank you!

Leave a comment