5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să intri la Drept

Momentul în care, în postura de actual elev și viitor student, ești nevoit să te gândești la drumul pe care îl vei urma în viață este unul dificil, dar esențial în formarea ta ca viitor adult de succes. Pare înspăimântator când te gândești fie singur, fie alături de părinți sau prieteni, la faptul că decizia ta cu privire la domeniul pe care dorești să îl studiezi îți va influența viitorul și, astfel, viața, însă nu este deloc așa.

,,CUM POT LUA DECIZIA CORECTĂ?

De cele mai multe ori am susținut deciziile luate în mod rațional, în urma unei analize meticuloase asupra subiectului, în detrimentul deciziilor luate în baza sentimentelor și a emoțiilor. În această situație, însă, cea mai bună alegere poate avea loc numai în urma căutării și găsirii unui echilibru între rațiune și sentimente.

STUDIILE ÎN DOMENIUL JURIDIC

,,Facultatea de Drept” este una dintre opțiunile pe care o iau în cosiderare foarte mulți dintre viitorii studenți. Fie că te-ai uitat la numeroase filme în care personajele practică una dintre profesiile juridice, fie că ai auzit de la persoane cunoscute că practica în domeniu este foarte interesantă, studiile în domeniul juridic ajung să sune ca o bună decizie. Întotdeauna, însă, apar diverse curiozități privitoare la ,,viața unui student la Drept. Oare este chiar atât de greu să fii student la Drept? Oare ,,miturile’’ înspăimântătoare pe care le auzi de la anumite persoane sunt adevărate? Oare o să mă descurc la Drept dacă nu îmi place să învăț pe de rost?

,,5 LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII ÎNAINTE SĂ INTRI LA DREPT

1. Nu trebuie să ,,tocești” toată materia pentru a reține informațiile

Unul dintre cele mai cunocute mituri în ceea ce privește Facultatea de Drept este cel conform căruia ,,nu poți trece examenele dacă nu înveți materia pe de rost”. Nu voi nega faptul că ,,a reține fără a înțelege” este la rândul ei o modalitate de ,,a învăța”, însă nu este o metodă benefică pe termen lung.

Materia predată în cadrul facultăților de drept este una cu un grad de dificultate destul de ridicat, însă acest lucru nu o face imposibil de înțeles. Apelând la diverse metode pentru a facilita înțelegerea materiei parcurse, te va ajuta să memorezi pe termen lung informațiile pe care le-ai citit.

Cu toate acestea, pentru că orice lucru are și mici defecte, există anumite materii din programa universitara sau părți din anumite materii pe care este nevoie la o primă vedere să le memorezi fără a le înțelege, urmând ca, după parcurgerea altor materii sau altor părți din materie, să poți reveni asupra lucrurilor memorate pentru a le înțelege cu adevărat esența.

studiu la facultatea de drept

2. Volumul de materie care trebuie pregătită pentru examene este unul foarte mare, dar nu este imposibil de parcurs și de reținut 

Volumul de materie predat la cursurile unei Facultăți de Drept este adesea unul foarte mare, dar nu este atât de înspăimântător pe cât s-ar crede. După cum am menționat anterior, prin intermediul unor metode bune de învățare, respectiv prin înțelegere, nu doar prin memorare, orice student la Drept își poate însuși pe termen lung acea cantitate mare de informații și poate obține rezultate excelente la examene.

Trebuie avut în vedere și faptul că, metodele cu ajutorul cărora materia poate fi înțeleasă pentru a fi reținută necesită investirea unui timp mai îndelungat în procesul de învățare, motiv pentru care acesta trebuie să fie organizat sistematic atât în scopul deținerii pe termen lung la nivelul memoriei a unor informații necesare, cât și al obținerii unor rezultate bune la examene.

3. Deși este un domeniu care necesită mai mult timp și mai multă atenție în comparație cu alte domenii, îți permite să te bucuri și de viața ta personală

Un alt mit pe care toți îl aud atunci când se vorbește depre cum decurge viața unui student la Drept este faptul că ,,studenții la Drept stau numai în casă și învață”.

Deși, ca student la Drept, timpul pe care îl petreci învățând este unul mai mare decât cel pe care, poate, prietenii tăi de la alte facultăți îl alocă pentru acest lucru ( fapt cauzat de diferența volumului de materie ) , nu vei ajunge niciodată să stai numai în casă, iar timpul tău nu va fi concentrat numai pe asta. Te vei putea distra în continuare alături de prieteni, vei putea pleca în continuare în vacanțe, vei putea să te bucuri în continuare de activitățile care iți plac, singura condiție fiind să găsești un echilibru între ,,muncă” și distracție, respectiv o modalitate în care să îți organizezi timpul pentru a te asigura că poți parcurge toată materia, atfel încât să nu te găsești în mijlocul unei ,,crize de timp” în pragul sesiunii.

4. Limba latină este a doua limbă a unui jurist

Fie că ai studiat limba latină și în liceu, fie că ultimul tău contact cu aceasta a fost în școala generală, la Drept vei învăța într-un semestru de facultate mai multă latină decât ai învățat în toți anii de studii preuniversitare. Da, îți va folosi și nu, nu este atât de complicată pe cât pare, ba chiar va ajunge să ți se pară destul de simplă și interesantă.

Contrar a ce se crede, la Drept nu vei fi nevoit să înveți limba latină din punct de vedere gramatical, ci te vei confrunta cu numeroase expresii juridice latine pe care, la început, îți va fi greu să le reții, însă după ce te vei obișnui cu ele, te vor face să te simți ca un adevărat jurist atunci când vei avea ocazia să le folosești.

5. Pe tot parcursul facultății vei învăța preponderent aspecte teoretice, pe care le vei putea aprofunda și înțelege mai bine în cadrul stagiilor de practică 

Am făcut anterior referire la volumul foarte mare de informații pe care studenții de la Drept îl au de parcurs de-a lungul anilor de studiu. Acel volum uriaș reprezintă preponderent aspectele teoretice ale profesiei juridice și, numai într-o proporție foarte mică, aspectele practice ale acesteia.

Din acest motiv, încă de la primele cursuri din primul an de la Facultatea de Drept, profeorii vor fi foarte încurajatori cu privire la participarea la cât mai multe stagii de practică pe parcursul tuturor anilor de studiu.

Stagiile de practică sunt oportunități uriașe pentru a afla care dintre numeroasele profesii juridice ți se potrivește, care este domeniu de activitate care te pasionează cel mai mult, cum îți place să îți defășori activitatea și îți oferă șansa de a înțelege, prin intermediul punerii în practică, teoria reprezentată de multitudinea de informații acumulate în cadrul cursurilor de la facultate.

Petrecerea unui timp de calitate alături de profesioniști ai dreptului, posibilitatea de a observa modul în care aceștia gestionează probleme practice din domeniul juridic și contactul real pe care ai șansa să îl iei cu lumea juridică în cadrul stagiilor de practică, încă din primul an de facultate, sunt factori determinanți care vor sta la baza formării tale ca emerit practician al uneia dintre profesiile juridice.

Vlăsceanu Raluca

Legal Intern R&R Partners Bucharest



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment