Cum se sărbătorește Crăciunul în România

Dacă ești cetățean străin sau expat stabilit în România, cu siguranță ești curios cum se sărbătorește Crăciunul aici față de alte țări.

Deși sărbătoarea este destul de similară peste tot în lume, există și unele tradiții specifice, pe care le vom prezenta mai jos.

Când se sărbătorește Crăciunul în România?

Față de sărbătoarea Paștelui, care se sărbătorește în fiecare an la o dată diferită în România conform religiei ortodoxe, Crăciunul este sărbătorit în aceeași zi ca peste tot în lume: pe 25 decembrie.

Iar Ajunul Crăciunului, când lumea merge la colindat și unele familii chiar deschid cadourile, este cu o zi înainte, pe 24 decembrie.

Însă în alte zone din Europa de Est, calendarul este puțin diferit. Republica Moldova, Ucraina și chiar Rusia păstrează vechea tradiție ortodoxă, cu sărbătoarea Crăciunului pe 7 ianuarie.

Cu cine sărbătorim Crăciunul?

În România, Crăciunul este mai degrabă o sărbătoare de familie. Petrecem în general Crăciunul și Ajunul Crăciunului cu familia extinsă, în timp ce alte sărbători de iarnă, cum ar fi Anul Nou, sunt de obicei sărbătorite alături de prieteni și cunoștințe, în cadrul unor petreceri.

Așadar, Crăciunul în România se seamănă oareceum cu Ziua Recunoștinței din SUA. Este un moment în care întreaga familie se strânge laolaltă, de  obicei în jurul unei mese bogate.

Unde sărbătorim?

Deoarece Crăciunul este în general o sărbătoare de familie, majoritatea oamenilor se strâng în casa uneia dintre rude pentru un prânz și o discuție plăcută.

Nu este însă neobișnuit ca unele persoane să sărbătorească într-un mod mai modern. Tinerii aleg uneori să călătorească de Crăciun, în țară sau excursii în străinătate, sau merg în restaurant ori în club.

Cum se sărbătorește Crăciunul?

Aici există câteva diferențe între Ajunul Crăciunului și ziua de Crăciun în sine.

Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, nu este neapărat o zi liberă legală sau sărbătoare religioasă oficială, iar în comunitățile mai religioase este chiar ultima zi de post. Așadar, nu toată lumea se poate aduna în această zi cu familia și prietenii, iar unele persoane chiar merg la muncă cu program normal. Cu toate acestea, în mod tradițional, în seara de Ajun copiii merg la colindat și primesc nuci, mere sau chiar bani de la rude și vecini.

Ziua de Crăciun în sine, pe 25 decembrie, este o zi liberă legală, în care oamenii stau acasă cu familia și prietenii. De regulă nu trebuie să mergi la muncă în această zi și majoritatea magazinelor și instituțiilor sunt inchise, așa că ai mai mult timp să te relaxezi alături de cei dragi.

Oferirea cadourilor este, de asemenea, o parte importantă a Crăciunului în România. În funcție de obiceiurile fiecărei case, copiii sau chiar adulții primesc daruri în Ajunul Crăciunului, deci pe 24 decembrie, sau în dimineața de Crăciun, cadourile fiind lăsate peste noapte sub bradul împodobit.

De ce sărbătorim?

Crăciunul este în principal o sărbătoare religioasă, fiindcă celebrăm nașterea lui Iisus. Dar pentru multe persoane a devenit mai degrabă o sărbătoare comercială, care are un istoric interesant în România.

Înainte de revoluția română din 1989, prin care s-a eliminat regimul comunist și liderul Nicolae Ceaușescum, românii nu aveau voie să sărbătorească Crăciunul ca tradiție religioasă. În vremea comuniștilor, tot ce era legal de religia ortodoxă era interzis, de la biserici, botezuri, inclusiv la personaje care nu aveau neapărat o bază în religie.

Astfel, Moș Crăciun era un subiect interzis înainte de 1989, fiind înlocuit cu personajul „Moș Gerilă”, un bătrânel destul de similar, care putea de asemenea să aducă daruri copiilor.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment