5 motive pentru care să urmezi un stagiu de practică

Încă nu m-am hotărât asupra profesiei, oscilez între…

Dacă după aceste cuvinte a urmat o enumerare a tuturor (sau a majorității) posibilităților pe care un absolvent al unei facultăți de Drept le are odată ce își poate înrăma licența, e momentul să îți pregătești CV-ul și să începi să aplici pentru internshipuri cât îți mai permite perioada studenției.

De ce?

Pentru că, în cele ce urmează, îți voi prezenta din perspective diferite 5 avantaje ale unu stagiu de practica.

Aceste rânduri nu au rolul de a afirma un adevăr absolut, pentru că nu sunt în masură să țin astfel de predici, în schimb, mi-am propus să împărtășesc din experiențele mele raportate la stagiile de practică, iar dacă la finalul articolului am reușit să dau de gândit câtuși de puțin și unui singur cititor, misiunea mea e îndeplinită.

Așadar, exact cum am anunțat, voi detalia cinci aspecte pe care le consider importante când vine vorba de internship, prezentând atât argumente pragmatice cât și anumite linii directoare care pot contribui la dezvoltarea personală.

Cel mai bun mod de a verifica dacă o profesie ți se potrivește este să o încerci

Principalul motiv, care de altfel și-a făcut simțită prezența încă din introducere, este chiar această imagine “din interior” pe care ți-o aduce un internship. Mai mult decât atât, un stagiu este cea mai bună variantă de a încerca o profesie fără un angajament pe o perioadă foarte lungă, având siguranța că te poți retrage din domeniu (în eventualitatea în care nu vei manifesta o pasiune pentru activitatea respectivă) fără complicații sau alte consecințe la finalul perioadei de practică.

Un alt bonus este doza de realitate care vine la pachet odată cu înscrierea ta. Mai concret, există riscul să ne creionăm o imagine distorsionată asupra diferitelor profesii din zona juridică din cauza secvențelor care prezintă alte sisteme de drept, în principal cel anglo-saxon, în cadrul documentarelor, filmelor și serialelor.

Deși există asemănări, este posibil ca deosebirile să frapeze (chiar și în ochii privitorului matur), iar dacă acest lucru este descoperit doar la finalul facultății, există riscul unei destabilizări în planul orientării profesionale.

Aplicăm în sfârșit teoria în practică

Pe parcursul celor 4 ani de facultate suntem antrenați să devenim printre cei mai buni teoreticieni, dar, deși importanța spețelor ipotetice nu poate fi umbrită, odată ce ajungem să practicăm Dreptul în calitate de juriști problemele nu mai sunt livrate într-un mod controlat, nu se mai potrivesc 100% în tipare și nu mai au scopul de a verifica cunoștințele unui student despre anumite instituții.

În cadrul unui internship vei putea să îți dezvolți și abordarea practică a acestor probleme, fapt ce va accelera inițierea ta ca jurist odată ce îți alegi profesia.

Cu toate acestea, o slabă pregătire teoretică nu îți va permite dobândirea acestui avantaj, deoarece este nevoie de o bază, de o matriță care să fie completată cu piesele “de concret” pe care le întâlnești în practică.

Pe lângă note, contează și experiența

Ajungem și la un avantaj de ordin utilitarist, caruia îi vom spune “perspectiva angajatorului”.

Nu cred că pot evidenția destul cât de important este să ai o atitudine proactivă și să vrei să acumulezi informații, indiferent de domeniu. Este deja o regulă general valabilă cum că notele reprezintă ”cheia succesului”. Suntem îndoctrinați să vânăm note chiar în detrimentul prieteniilor, fapt ce reprezintă opusul unei gândiri sănătoase, dar asta este deja altă tematică. Până la urmă operează o prezumție simplă: ai note mari, înseamnă că ai învățat ceva!; ai note mici…ei bine…

Acum e momentul în care poți răsturna această prezumție simplă care poate fi și împotriva ta, din cauza unei zile în care ai obținut acea notă care îți strică șirul perfect. Ești mai mult decât o notă dacă lași experiența să vorbească pentru tine, dar dacă singurul criteriu după care poți fi evaluat este acea notă…ei bine…

Indiferent de tipul activităților, o persoană dornică să facă și să învețe va fi mereu preferată de angajatori, cu atât mai mult dacă vorbim și de o vastă experiență dobândită în perioada studenției prin intermediul stagiilor de practică.

Networking

În acest domeniu interacțiunea cu oamenii este inevitabilă. Este drept că în anumite profesii este mai limitată decât în altele, dar peste tot există. Cu cât cunoști mai mulți oameni, cu atât se înmulțesc oportunitățile tale, iar aici nu vorbesc doar din perspectivă profesională.

Să ne imaginăm un scenariu, în care ajungi să îți cunoști un mentor care te poate ghida pe parcursul evoluției tale de jurist/viitor jurist prin intermediul unui astfel de stagiu. Chiar și în eventualitatea în care alegi să nu urmezi o anumită cale după un internship, există șansa unei colaborări din profesii diferite în viitor, deoarece a fi un bun practician înseamnă să știi să apelezi la colegi care excelează pe anumite zone în vederea rezolvării diferitelor probleme de drept, fapt ce poate ajuta atât dezvoltarea lor cât și a ta.

Apar oportunități la fiecare pas

Indiferent că este vorba de accesul la biblioteca instituției sau societății la care faci practică, acces care îți permite să studiezi diferite manuale și reviste de drept, fie că este vorba de o naturalețe pe care o dobândești în formatarea textelor pe care le pregătești pentru diferitele spețe sau workshopuri de debate sau public speaking care te pot scoate din zona de confort, timpul investit într-un stagiu de practică mereu contribuie la dezvoltarea ta.

Acest articol nu ar fi fost scris dacă nu mi s-ar fi oferit această oportunitate în cadrul internship-ului meu, așa că vă invit să încercați. Poate ai o pasiune pentru scris, poate dorești să ajutați la redactarea unor înscrisuri care vor fi folosite în insanță sau poate vei descoperi o afinitate pentru drepturile de autor. Cine știe?

Acestea sunt doar câteva motive selectate de mine care atestă, din punctul meu de vedere, importanța unui astfel de stagiu. Acum, fie că pretextul a rămas obținerea unei adeverințe sau chiar ți-ai propus să impresionezi și să îți formezi un nume, trebuie să începi din același loc.

Așa că mult succes în următorul tău internship!


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment