Facultatea de drept a căpătat în timp reputația de facultate dificilă, unde timpul liber este limitat și tot ceea ce faci este să înveți. Deși parțial adevărat, acest lucru nu înseamnă că nu există și mici schimbări pe care le poți face pentru a face ca această experiență să fie mai plăcută.
Mai jos vă voi vorbi despre 5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a da la facultatea de drept.
Poți merge la orice curs și orice seminar vrei tu (dacă te ajută)
Un lucru destul de important pe care aș fi vrut să-l știu chiar din anul 1 de facultate ar fi acesta. În esență, chiar dacă să zicem că ești student la zi și trebuie obligatoriu să mergi la măcar jumătate din seminarele grupei tale, în rest ai liber arbitru.
Poți alege să urmezi orarul publicat de facultate sau să-ți mai adaugi cursuri/seminare suplimentare dacă simți nevoia (de exemplu, dacă nu ți s-a părut foarte clar un concept discutat la un curs, te poți duce și la cursul altui profesor, pentru că poate acel profesor va avea o metodă de a explica care te ajută pe tine mai mult).
Bine, acum nu trebuie nici să cazi în extrema în care îți creezi singur un program solicitant, dar dacă există vreo materie la care consideri că ai putea să faci acest efort pentru a-ți fi ție mai bine, atunci nu ezita să mergi și nici nu ezita să pui întrebări dacă ai (bineînțeles, având grijă să nu monopolizezi discuția/ să dezbați subiecte care nu sunt pe temă).
Examenul de admitere chiar îți este util mai apoi
*Cu privire la acest punct, trebuie să precizez că tot ceea ce voi zice va avea în vedere doar modalitatea de admitere de la Facultatea de drept din cadrul Universității din București.*
Recunosc că atunci când eram în clasa a 12-a și rezolvam subiecte pentru admitere mă tot întrebam dacă o să-mi folosească la ceva cuvintele și expresiile acelea multe pe care le învățam. De altfel, nu puteam zice că înțeleg prea tare nici structura examenului în sine.
Cu toate acestea, am fost plăcut surprinsă să descopăr în acești trei ani că tot efortul nu a fost în zadar.
Da, mulți termeni de la admitere îi veți regăsi și prin manualele de drept sau pur și simplu vă vor fi utili și va fi bine pentru voi dacă veți avea idee ce înseamnă.
Privind înapoi, și structura examenului mi se pare logică pentru ce va presupune facultatea. Ca (viitor) jurist, trebuie în primul rând să știi să te exprimi corect. Mai apoi, e important să te exprimi logic și coerent și să îți structurezi bine gândurile.
Pune mereu orice întrebare ai avea, oricât de stupidă ți s-ar părea
La început de facultate toți vrem să facem o impresie bună – fie că vorbim de colegi sau profesori. Această dorință ne face, totuși să cenzurăm foarte mult ceea ce ajungem să spunem.
Dacă spunem o prostie? Dacă ceea ce întrebăm e de fapt foarte simplu și poate fi rezolvat în 2 secunde dacă îți folosești puțin materia cenușie?
Cu toate acestea, privind retrospectiv, să îți pui astfel de probleme mai mult stă în calea ta. Da, câteodată unele întrebări au răspunsuri extrem de simple, care pot fi găsite doar cu puțin mai mult efort, dar asta nu înseamnă că este greșit să întrebi. Dacă îți poți răspunde singur la întrebare deschizând cartea și citind 5 minute și ai timpul necesar, atunci poate mai bine ar fi să încerci să faci asta.
Cu toate acestea, dacă nu reușești să faci aceste lucruri, mai bine îți întrebi profesorul decât să rămâi cu neclarități.
Până la urmă, de aceea profesorii sunt profesori – să te ajute să înțelegi.
Și dacă te gândești la ce vor crede colegii despre tine după ce vei fi întrebat lucrul respectiv, află că cel mai probabil pe mulți îi va ajuta întrebarea ta – chit că recapitulează ceva ce ei știau deja sau află ceva nou.
Nu neglija viața personală
Cred că acesta este lucrul cel mai important pe care l-am învățat în decursul acestor 3 ani de facultate.
Dreptul nu este ușor. Și de cele mai multe ori, dificultatea nu vine tocmai din complexitatea conceptelor (deși sunt și aici destule lucruri dificile), ci din volumul foarte mare de informație pe care trebuie să îl parcurgi într-un timp limitat.
În aceste condiții, mulți dintre noi tindem să acordăm mai mult timp învățatului și mai puțin timp hobby-urilor și lucrurilor care ne fac să ne simțim bine. Nu voi nega, dacă vrei să faci o treabă bună (în orice domeniu, de altfel, nu doar aici) trebuie să faci și sacrificii. Cu toate acestea, trebuie să ai mare grija ce sacrifici și pentru cât timp.
În esență, recomandabil este să nu renunți la ce te face pe tine fericit.
- dacă îți place să faci sport, nu lăsa dreptul să te facă să renunți la asta.
- dacă ești pasionat de fotografie sau de citit, nu lăsa să treacă săptămâni întregi fără să faci aceste lucruri.
Pentru că viața personală și cea profesională sunt interconectate chiar mai mult decât ai putea crede. Și dacă îți centrezi toată viața în jurul uneia dintre laturi, vei ajunge să constați ori că ajungi la burnout (și emoțional și fizic) ori că nu ai reușit să obții nimic de la viață.
Între cele două laturi ale vieții tale trebuie să fie echilibru, iar dreptul mi se pare că fix asta testează – capacitatea ta de a-ți organiza resursele (timp, energie etc.) pentru a le putea face pe amândouă. Deși unii dintre noi poate spun acum că să înveți e mult mai important decât să te antrenezi la sală să te duci la un party, opinia mea este una mai moderată. Nu se poate nici fără interes pentru latura profesională și efort, dar nici fără acele lucruri care te scot puțin din rutină și te ajută să îți încarci bateriile.
Cred că principiul la care trebuie să te gândești constant este că volumul de muncă este mare, dar nu este constant. El apare ciclic. Dacă reușești să observi care sunt acele momente în care trebuie să pui mai mult efort în muncă, atunci poți avea timp de aproape orice îți propui. De aceea important este să încerci să-ți cultivi spiritul de observație și să planifici puțin ce și cum vei face.
Fii organizat și planifică tot
Având în vedere și cele spuse la punctul anterior, tot ceea ce pot să zic este că organizarea este cheia.
Nu ești organizat = îți risipești resursele.
Nimeni nu vrea risipă. Și mai ales, nimeni nu vrea să risipească timp, întrucât este o resursă neregenerabilă.
La fel cum am zis și mai sus, în facultate o sa ai momente în care va trebui să pui mult accent pe facultate si învățat (presesiune, sesiune, poate chiar în timpul semestrului dacă alegi să faci și practică sau să urmezi un curs facultativ).
În restul momentelor, poți să-ți faci un program mai lejer și să îți găsești timp pentru a sta cu cei dragi, a ieși cu prietenii sau a practica un hobby. Nu ești un roboțel, nici nu trebuie să ajungi așa ceva – ai nevoie și de pauze. Este foarte ușor să-ți transformi viața într-un ciclu constant de muncă, dar dacă faci asta pentru prea mult timp vei constata că pe plan personal tu nu te-ai mai dezvoltat, ceea ce nu e de dorit.
Folosește plannere, post-it-uri, aplicații de tip calendar – orice te ajută să știi clar cum îți folosești timpul.
Pentru a trage linie, pot rezuma tot ceea ce am scris mai sus în fraza următoare: fii organizat, muncește mult și nu uita sa te mai și distrezi pe parcurs!
Andrada-Maria Mocanu – Legal Intern
Ruxandra Vișoiu – Attorney-at-law, R&R Partners Bucharest
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!