Dreptul este un domeniu fascinant, atât din punct de vedere educațional, cât și profesional. În România, condiția esențială pentru practicarea dreptului este finalizarea unui program de licență de patru ani la o universitate de drept acreditată. După absolvire, studenții care doresc să devină avocați trebuie să promoveze examenul de intrare în Barou, un examen teoretic compus din 100 de întrebări cu răspuns multiplu.
În timp ce mulți dintre noi avem o idee generală despre ceea ce fac avocații din seriale precum Suits sau filme de comedie precum Legally Blonde, mai jos avem o listă cu 5 fapte interesante despre avocații români și organizarea sistemului juridic, pe care probabil nu le știai!
Putem fi avocați de la o vârstă destul de fragedă
În teorie, o persoană poate deveni avocat la 22 de ani. Spre deosebire de SUA, studenții din România nu trebuie să finalizeze studii postliceale speciale pentru a se înscrie la o universitate de drept. Prin urmare, aceștia pot termina facultatea și pot susține examenul de intrare în Barou chiar la 22 de ani.
După obținerea diplomei în drept și promovarea examenului de Barou, o persoană devine avocat stagiar și trebuie să practice, timp de doi ani, alături de un avocat definitiv. Un avocat stagiar poate pleda doar în fața judecătoriilor. După doi ani de practică, avocații stagiari trebuie să susțină un examen pentru a deveni avocați definitivi și a pleda în fața oricărei instanțe, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Nu purtăm perucă în instanță, dar purtăm robă
Una dintre cele mai memorabile scene din seriile de televiziune și filmele cu tematică legală este scena din Legally Blonde, când Ellen apare în fața instanței judecătorești în costumul ei fuchsia.
Cu toate acestea, în viața reală și în practica juridică din România, acest lucru este imposibil de realizat. Și nu numai pentru că un costum fuchsia nu este cea mai potrivită alegere pentru a pleda în fața instanței judecătoresti, ci datorită obligației de a purta robe în instanță. Astfel, poți purta unul, dar sub robă.
În 2004, a fost adoptată Legea 255/2004 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Conform acestei legi, avocații români sunt obligați să poarte robe în toate procedurile judiciare, indiferent dacă este vorba de judecătorii, tribunale, curți de apel sau Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cu toate acestea, spre deosebire de avocații britanici și de Queen’s Counsel, avocații români nu poartă peruci!
Nu există avocați speciali și pledanți
În Marea Britanie, există două tipuri de avocați: solicitors și barristers.
Prima categorie de avocați se ocupă în general de munca de birou, în timp ce a doua categorie pledează în instanță. În România, nu există nicio diferență între avocați „solicitors” și „barristers”. Există doar avocați, care pot redacta documente legale, in sensul de a oferi consultanță, dar și de a reprezenta clienți în fața instanțelor judecătoresti. Ambele tipuri vor da același examen.
Suntem o profesie separată de procurori
În multe țări, procurorii sunt tot avocați care reprezintă interesele statului în procedurile de drept penale.
Astfel, pentru a deveni procuror, trebuie să treci mai întâi examenul de intrare în Barou și să te califici ca avocat. Pe de altă parte, în cadrul sistemului juridic român, un absolvent de drept poate opta direct pentru susținerea examenului de magistrat, un examen special pentru cei care doresc să devină judecători sau procurori, fără a fi mai întâi avocat.
Suntem (un fel de) cult
Ei bine, nu este chiar un cult, dar avocații români au o entitate separată care este responsabilă de exercitarea responsabilă a profesiei de avocat și acordarea pensiilor.
Această entitate se numește Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și este o persoană juridică de interes public care cuprinde toate asociațiile barourilor din România. Toți avocații trebuie să plătească lunar contribuții la Barou, care sunt folosite, în principal, pentru pensii sau acordarea de indemnizații pentru creșterea copiilor.
Andra-Ioana Curuțiu
Intern Juridic R&R București
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!