10 motive pentru care sa studiezi Dreptul

Sunt foarte multe concepții greșite despre ce înseamnă a avea o carieră în drept, cum ar fi că doar oamenii care au rude în domeniu vor reuși, că trebuie să fii un șoarece de bibliotecă, că poți deveni doar judecător sau avocat și multe altele. Desigur, uneori unele dintre aceste mituri pot fi adevărate, dar de cele mai multe ori nu sunt. Dacă îți doreșți să urmezi Facultatea de Drept sau chiar dacă ești doar curios despre ce înseamna o astfel de profesie, iată 10 lucruri de care să ții cont.

Există multe opțiuni profesionale

Dreptul nu înseamnă doar avocatură și magistratură într-o sală de judecată, ci implică toate aspectele societății: de la drepturi și libertați fundamentale pană la relații internaționale, juriștii sunt capabili să își asume roluri importante în diverse profesii. Dreptul îți poate oferi succes în domenii precum politică, management, jurnalism, diplomație, poliție și multe altele.

Ce credeți că au în comun conducători precum Barrack Obama, Margaret Thatcher, Mahatma Gandhi? Ca mulți alții, au studiat dreptul, lucru ce i-a ajutat să se afirme.

Sunt profesii pline de satisfacție

Vei fi nevoit uneori să lucrezi mult și să te implici în proiecte dificile care vor constitui provocări, lucru care poate deveni stresant. Unii avocați, de exemplu, călătoresc în toată țara sau chiar internațional pentru a participa la procese și negocieri. Alții lucrează cu oameni de afaceri importanți, sportivi, politicieni și chiar vedete. Având aceste posibilitați de a-ți pune amprenta, de a te face remarcat schimbând lucrurile, toată muncă grea merită.

Este o provocare intelectuală

Dacă eșți o fire curioasă și ești dornic să înveți constant sigur îți vor plăcea provocările intelectuale și rigorile asociate cu profesiile juridice. Dacă dorești să urmezi această cale trebuie să șții că nu te vei opri niciodată din învațat, fiind esențial să fii la curent cu toate schimbările, atât cele juridice cât și noile trenduri în tehnologie, iar țînând cont de era în care ne aflăm, este captivant și dinamic să profesezi în acest domeniu.

Ești mai conștient de drepturile și responsabilitățile tale

Cunoscând la un alt nivel ce libertăți și obligații ai, cu siguranță vei fi mai atent și mai implicat. Pe lângă asta, vei fi capabil să pui la îndoială anumite reglementări și situații absurde, cât și să îi încurajezi pe cei din jurul tău să lupte pentru drepturile lor. O să devii mult mai implicat și o să vrei să iei atitudine mai des.

Este o profesie nobilă

Practicând o astfel de profesie vei simți că muncă ta contează, că are o importantă aparte, că faci o diferența – și chiar așa e. Ca avocat trebuie să aperi drepturile clienților tăi și să întorci șansele în favoarea ta; nu degeaba se spune că avocații și pictorii sunt singurii care pot transforma negrul în alb. Nici meseria de judecător nu este mai prejos: trebuie să iei cele mai importante decizii care îi pot schimba destinul unei persoane, iar acestea sunt doar câteva exemple, meseria de jurist fiind mult mai vastă.

Îți îmbunătățești abilitățile de negociere

Cu siguranță în acest domeniu vei reuși să negociezi și să argumentezi ca un profesionist. Încă din facultate înveți că aproape totul se negociază, și cum să privești lucrurile din toate perspectivele, astfel încât să reușești să ai mereu un contraargument.

Prestigiu

Urmând Dreptul te pregătești să faci parte dintr-o categorie distinctă de oameni de elită care întruchipează definiția succesului. Vei fi chiar într-o poziție unică în care ai impact asupra unor persoane a căror decizii pot schimba viitorul, fiind capabil să faci ceva ce contează.

Succes financiar

Trebuie să recunoaștem că și acesta este un aspect important. Chiar dacă nu o să câștigi sume impresionante imediat, odată cu trecerea timpului vei progresa și acumula experiență, având astfel posibilitatea să preiei task-uri mai importante care îți vor aduce câștiguri mai mari.

Stabilitate

Indiferent de problemele economice ce se ivesc nu o să fie cazul să te îngrijorezi. Acest sector s-a dezvoltat mai mult decât niciodată în istoria recentă, atât datorită marilor firme care s-au extins, cât și diversității de activități posibile în domeniul juridic. Orice s-ar întâmpla pe plan economic vei fi mereu capabil să găsești oportunități profesionale.

Faci parte dintr-un grup grozav

În general, cei ce urmează Dreptul au aceleași pasiuni și interese: mai mult ca sigur îți vei găsi prieteni cu care ai ceva în comun. Veți învăța împreună, veți avea discuții interesante, veți merge la cursuri împreună, veți avea proiecte de făcut cât și multe alte activități distractive. Și trebuie să recunoaștem că e un seniment plăcut să aparții unui grup.

Andreea-Cătălina Ambrino

Legal intern R&R Partners Bucharest

 


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment