Pot cetățenii străini să cumpere case sau terenuri în România?

Dacă vrei să deții o  proprietate în România, s-ar putea să îți vină în minte o serie de întrebări: pot efectiv să cumpăr o casă sau un apartament în România? Care sunt pașii de urmat? Există anumite restricții legale, ce trebuie să știu pentru a începe?

Citește articolul nostru de mai jos și află tot ce trebuie să știi pentru a cumpăra un imobil în România!

Cine poate să dețină proprietăți imobiliare în România?

Răspunsul depinde de apartenența la spațiul UE.

Cetățenii UE pot deține terenuri, apartamente sau case în România, la fel ca orice cetățean român. Pentru aceasta, ei trebuie să obțină de la ANAF un cod special, numit NIF, care le permite să platească taxe și impozite. Dacă persoana de cetățenie străină s-a înregistrat deja și a primit CNP, nu mai este necesar să obțină și NIF separat.

Pe de altă parte, cetățenii non-UE nu pot deține terenuri în România. Chiar dacă teoretic aceștia ar putea cumpăra  apartamentul sau casa fără teren, în practică acestea sunt vândute împreună și nu pot fi separate. Acestea vor fi notate în Cartea Funciară.

Care sunt opțiunile pentru cetățenii non-UE?

Cetățenii non-UE pot deține imobile, inclusiv terenuri, prin intermediul unei societăți române. Cea mai rapidă soluție este înregistrarea unui SRL cu asociat unic, urmând să achiziționeze imobile pe numele acestei firme.

De asemenea, dacă cetățeanul străin este căsătorit cu un român, soțul de cetățenie română poate cumpăra proprietatea în nume propriu. În acest fel, bunul va aparține în mod legal amândurora, fiind bun dobândit în timpul căsătoriei, cu excepția cazului în care cuplul a ales regimul matrimonial al separației de bunuri.

Poate cetățeanul străin să obțină un credit ipotecar?

În ce privește finanțarea achiziției de imobile, cetățenii străini pot avea dificultăți în a obține un împrumut de la bancă. Este și mai dificil dacă persoana străină obține toate veniturile sale din străinătate.

Nu există restricții legale oficiale privind acordarea împrumuturilor către cetățeni străini. Totul depinde în cele din urmă de bancă și de reglementările sale interne. Cu toate acestea, în practică băncile sunt mult mai rezervate să acorde împrumuturi străinilor, în principal deoarece aceștia nu ar putea fi urmăriți siliți dacă nu își plătesc la timp ratele stabilite.

Cum poate un avocat să mă ajute în achiziționarea unei imobil?

Un avocat vă poate ajuta cu realizarea unui due-diligence imobiliar. Acesta poate include numeroare aspecte privind proveniența și caracteristice imobilului, de la specificațiile terenului, proprietari actuali și anteriori, redactarea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauze care să ofere cumpărătorului protecția necesară.

De asemenea, vă poate ajuta și în procesul de negociere, precum și asistența juridică la notar pentru achiziția propriu-zisă. În acest fel, vă veți asigura că achiziția imobiliară este legală și sigură.


 

Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

 

2 Comments

  • Nahigejeje Aldo prosper
    Posted March 7, 2024 5:09 am

    Buna, sunt un cetatean straine si am statul de refugiat, vreau sa stiu daca poat sa cumpare o casa la curte.
    Daca trebuie o programare pentru mai mult detalli, sunt dispus
    Multumesc

    • R&R Partners Bucharest
      Posted April 4, 2024 11:53 am

      Buna, din ce tara sunteti?

Leave a comment